Hlavní obsah

Bělorus si k 15 letům za vraždu přidá ještě dalších 9 a půl roku. Rozmlátil spoluvězni obličej

Ve věznici Mírov na Šumpersku napadl spoluvězně a zmasakroval mu obličej. Olomoucký krajský soud za to Bělorusa Aljaksandra Astapčuka (38) poslal letos v dubnu na 9,5 roku za mříže a Vrchní soud v Olomouci ve středu tento verdikt potvrdil.

Bělorus Aljaksandr Astapčuk u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Muž tak z vězení hned tak nevyjde. Momentálně si totiž odpykává v Horním Slavkově patnáctiletý trest za vraždu, z něhož měl být propuštěn v roce 2031, ale nebude. Začne vykonávat nový trest právě za delikt z Mírova.

Cizinec, jemuž hrozilo až 12 let, vinu odmítl. Tvrdil, že na něj všechno „ušili“ poškozený a další dva spoluvězni. Argumentoval tím, že ho nenáviděli, prý proto, že v káznici byl v té době jediným rusky mluvícím člověkem.

Foto: Petr Marek

Aljaksandr Astapčuk u olomouckého vrchního soudu.

„Říkali, že Rusové napadli Ukrajinu, že by mě měli zabít. Šikanovali mě, uráželi, vulgárně nadávali, všemi způsoby mě chtěli vyprovokovat ke konfliktu. Činili tak všude, kde jsme se potkali. Nebylo možné se jim na Mírově vyhnout,“ vysvětloval již dříve. Rozsudek krajského soudu byl podle něj postaven pouze na svědectví nevěrohodných osob s kriminální minulostí. U vrchního soudu se proto domáhal zproštění obžaloby.

Za vraždu z lásky na pražské Florenci jde Bělorus na patnáct let do vězení

Krimi

Ten však jeho obhajobu neakceptoval a odvolání zamítl jako nedůvodné.

„Krajský soud provedl všechny důkazy a řádně je i vyhodnotil. Bylo jednoznačně prokázáno, že Astapčuk poškozeného napadl a způsobil mu v obžalobě uvedená zranění. Vyplývá to z výpovědí svědků, kamerových záznamů, znaleckých posudků i dalších důkazů, mj. i z dopisů obžalovaného psaných po skutku,“ uvedla k rozhodnutí soudkyně olomouckého vrchního soudu Andrea Svobodová s tím, že trest je zákonný a odpovídá okolnostem.

„Mírnější s ohledem na neexistující polehčující okolnosti, absenci náhledu a trestní minulost obžalovaného nepřicházel v úvahu,“ dodala soudkyně.

Foto: Petr Marek

Aljaksandr Astapčuk u olomouckého vrchního soudu

Astapčuk na spoluvězně zaútočil po předchozí slovní rozepři předloni 26. dubna ráno v prostoru společných sprch 8. oddílu Věznice Mírov. Nejprve ho tam opakovaně razantně udeřil pěstí do obličeje, v důsledku čehož muž upadl na podlahu a zůstal ležet na zádech. Nato k němu poklekl, držel ho na zemi a pokračoval v útoku pěstí na jeho obličej.

Oběť agrese zachránil až další ze spoluvězňů, který útočníka odstrčil a v dalším běsnění mu tak zabránil. Napadený utrpěl tříštivé zlomeniny nosu a horní čelisti s krvácením, otřes mozku, uvolnění čtyř horních řezáků, podkožní krevní výrony kolem očí, rtů a na bradě, otok měkkých tkání obličeje a tržné rány za týlem a na nose.

Na Mírově měl spoluvězni rozmašírovat obličej. Nic jsem neudělal, řekl u soudu Bělorus

Krimi
Související témata:
Aljaksandr Astapčuk

Výběr článků

Načítám