Hlavní obsah

Auto vletělo do nádrže, z potopeného vozu zachránila posádku trojice pokrývačů

Zrovna zasedli k venkovnímu stolu na svačinu, když se ozvalo od nedaleké silnice kvílení gum. Vzápětí kolem nich proletělo vzduchem auto a skončilo v požární nádrži, kde se začalo rychle potápět.

Foto: Hasiči

Hasiči na místě nehody

Článek

Trojice pokrývačů okamžitě skočila do vody a z vozidla vytáhla řidiče a jeho dvě spolujezdkyně.

Nehoda se stala ve středu dopoledne v Draženi na severním Plzeňsku. Podle policie téměř osmdesátiletý řidič Škody Rapid nezvládl v obci při sjíždění z kopce prudkou zatáčku a vletěl do nádrže plné vody, kde zmizel pod vodou.

Auto mizelo pod hladinou rybníka. Seniora vytáhl pohotový svědek

Krimi

„Akorát jsme slezli ze střechy na odpočinek. Najednou to zahvízdalo, ozvala se rána a kolem nás proletělo auto, které udělalo kotrmelec ve vzduchu a dopadlo na kola přímo do vody. Při tom nárazu se otevřely jedny dveře a vůz se hned začal potápět,“ líčili muži dramatické chvilky.

„Zevnitř se ozývalo volání o pomoc, že se utopí. Neviděli jsme tam, protože vystřelily airbagy. Zdálo se nám ale, že slyšíme dětský hlas. Okamžitě jsme naskákali do vody. Měli jsme to deset metrů před sebou,“ popisovali další sled událostí.

Když se dostali k vozidlu, zjistili, že kromě řidiče jsou na zadních sedadlech další dvě pasažérky. „Vytáhli jsme je na hladinu a doplavali s nimi na břeh. Všichni tři byli v šoku. Starší řidič krvácel a měl zlomenou ruku. Jeho manželka si stěžovala na bolest v zádech. Prosili, abychom hlavně vytáhli malou vnučku, která byla třetí pasažérkou. Drobounká dívenka kolem 18 let byla opravdu hodně otřesená,“ vybavovali si dále řemeslníci.

Foto: Hasiči

Hasiči vytahují vůz z vody.

Celá záchranná akce trvala chvilku. „Za tři minuty jsme je měli všechny na břehu. Sami by to asi nezvládli, rozhodně ne ti starší manželé,“ dodali svědci. Svá jména ale zveřejnit nechtěli. „Hlavně že to dobře dopadlo. Nechceme být za nějaké mediální hvězdy. Stejně by se zachoval každý, kdo by se k takové nehodě nachomýtl,“ vysvětlili.

Všichni tři pracují ve firmě Kalama. Její šéf Ladislav Kalous ocenil pohotovou reakci svých zaměstnanců. „Jen co auto dopadlo na hladinu, už vlítli do vody. Byla klika, že jsme zrovna pracovali poblíž. Čert ví, jak by to jinak dopadlo. Záchranáři přijeli až po nějaké době,“ dodal Kalous.

Spletl si pedály

O velkém štěstí hovořila také starostka Draženě Marie Koderová. „Kluci jim zachránili život. Jsem ráda, že se nehoda obešla bez tragických následků,“ reagovala starostka.

Sám řidič na místě stále opakoval větu: „Co jsem to provedl.“ Záchranářům řekl, že si spletl pedály a místo brzdy šlápl na plyn.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Uherek uvedl, že na místě zasahovaly dvě posádky. „Ošetřili jsme celkem tři osoby. Šestasedmdesátiletou ženu převážela sanitka s vážným zraněním na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice pozemní cestou, o tři roky staršího muže jsme se středně těžkým poraněním transportovali do stejné nemocnice. Osmnáctiletá dívka zraněná nebyla, ale byla u ní zapotřebí lékařská péče kvůli stresové reakci,“ sdělil Uherek s tím, velký dík patří svědkům, kteří zraněným poskytli první moc.

Řidička na Tachovsku nezabrzdila auto, skončilo v rybníku

Krimi

Výběr článků

Načítám