Hlavní obsah

Auto, které krade děti? Policie vyvrací fámu o dodávce na Karlovarsku

Ostrov

Okolnosti šíření podezřelé informace na internetu prověřuje policie v Ostrově na Karlovarsku, kde podle tvrzení autora příspěvku na sociální síti brázdí ulice nebezpečná dodávka, která údajně krade děti. Policisté ujistili, že jde o nesmysl. Případ připomínající tzv. městské legendy známé z minulosti policie prověřuje jako šíření poplašné zprávy.

Foto: Policie ČR

Příspěvek na sociální síti, před kterým policie varovala s tím, že není pravdivý

Článek

„Po Ostrově jezdí oranžovočervená dodávka, která krade děti… Děti bere po jednotlivých, tak si dávejte pozor! A choďte po dvou.. prosím o nejvíce sdílení!!!“ uvedl pisatel v příspěvku, jehož znění i s fotkou domněle podezřelé dodávky policie ve středu zveřejnila na síti X.

Policisté ale na případ upozornili kvůli šíření poplašné zprávy, nikoliv protože by v místě mizely děti.

„Můžeme ubezpečit veřejnost, že v současné době neevidujeme žádné oznámení týkající se dodávky, která v Ostrově na Karlovarsku ‚krade‘ děti. Příspěvkem, který byl umístěn na sociálních sítích, se zabývají policisté z místního obvodního oddělení,“ uvedla policie.

Navíc již samotné znění textu vzbuzuje pochybnosti o uvedeném tvrzení, například v něm není řeč o žádné posádce a jejím původu či motivaci jednání. Rovněž není zcela zřejmé, co přesně se míní tím, že auto děti sbírá po „po jednotlivých“, kdy chybí větný předmět, byť lze usuzovat, že se má jednat právě o jednotky celých dětí.

Nákladní vozidlo uváděné s konkrétní barvou nápadně připomíná podobnou legendu o černé sanitce, která pochází již z hluboké minulosti a jejíž verze byla mezi lidmi „populární“ v dobách socialistického Československa, kdy se tímto příběhem strašily nejen děti.

Městské mýty pramenící z našich strachů a lidské touhy po tajemnu

Móda a kosmetika

Tajemný vůz tmavé barvy měl tehdy nepozorovaně jezdit ulicemi měst a unášet kromě dětí i mladé lidi, které pak čekala smrt za účelem transplantace jejich orgánů movitým zájemcům z kapitalistického Západu.

Šíření podobných historek a fám je podle odborníků od nepaměti úzce spjaté s lidskými společenstvími a zabývají se jimi folkloristé. Badatelé z oboru tzv. slovesného folkloru zaměřeného na ústně šířená vyprávění kromě sbírání legend v nich rovněž zjišťují informace o dané společnosti.

Černé sanitce se smál už Neruda

Móda a kosmetika

Z příspěvku z Ostrova sice není jasné, jaké národnosti měla být osádka dodávky a zda vůbec nějakou měla, ani jestli cílem krádeží měly být české děti, faktem je, že jedním z obvyklých rysů městských legend vedle toho, že mívají hororové prvky a často před něčím varují, bývá obecně nenávist vůči všemu, co je cizí, nezřídka vůči menšinám.

Nabízí se souvislost se sérií případů z poslední doby, kdy kriminalisté řešili poplašné zprávy šířené na internetu týkající se Ukrajinců, na které si navíc stěžovali příslušníci romské menšiny s tím, že se jimi cítí být ohroženi.

Například v srpnu policisté vyšetřovali dva muže, kteří tvrdili, že Ukrajinci unášejí děti v Rokycanech. I když se nic takového nepotvrdilo, policie nakonec nedospěla k tomu, že by se jednalo o šíření poplašné zprávy, dvojice se navíc veřejně omluvila s tím, že informaci, která se k nim dostala, zkrátka uvěřili, a proto ji šířili dál.

Nezůstalo přitom jen u lživých nesmyslů na sociálních sítích a například v červenci situace přerostla v rozsáhlou romskou demonstraci v Krupce, kdy roznětkou byl údajný incident, při kterém měla podle tvrzení na sociálních sítích skupina Ukrajinců napadnout romské děti.

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Krimi

V komentáři u jednoho z nich navíc zaznělo varování, že se mělo jednat o pedofila, který unesl děti.

Nakonec se ukázalo, že incident měl mít na svědomí 33letý muž z Moldavska, mezi podezřelými nebyli Ukrajinci a vše se obešlo bez obětí mezi dětmi. Pravdivým faktem se tak ukázalo být pouze místo činu, a to ulice Karla Čapka na krupském sídlišti Maršov.

Policisté obvinili muže, který zveřejnil lež o pokusu Ukrajince znásilnit dívku

Krimi

Výběr článků

Načítám