Hlavní obsah

Auto jako zbraň. Řidič v centru Hradce Králové srazil muže, stojí před soudem za pokus o vraždu

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové se v pondělí začal zabývat případem 35letého Josefa Rafaela, obžalovaného, že se letos v lednu v centru krajského města pokusil zabít o rok mladšího muže. Poté co mezi nimi došlo ke sporu, napadl ho dřevěnou násadou. Když poškozený začal utíkat, vzal auto a srazil ho. Jeho útok zachytily kamery městské policie.

Pokus o vraždu v Hradci KrálovéVideo: Policie ČR

Článek

Na počátku byla hádka obou mužů v zastavárně nedaleko zimního stadionu 15. ledna kolem jedenácté dopoledne. Krátce nato se muži střetli na hradeckém Masarykově náměstí, kde útočník poškozeného minimálně dvakrát silou udeřil do zad dřevěnou násadou, dlouhou téměř 80 centimetrů.

Poškozený začal utíkat směrem na Baťkovo náměstí. Útočník, který byl pro výtržnictví v minulosti už odsouzen, ho podle obžaloby začal pronásledovat.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Obžalovaný Josef Rafael přichází do soudní síně.

„O dvě minuty později (pozn: po útoku násadou) útočník použil jako zbraň své auto Volkswagen Golf Variant. Neustále zvyšoval rychlost, poškozeného měl po celou dobu v zorném poli a následně do něho přední částí vozidla narazil. Poškozený upadl na kryt motoru, útočník ale přesto pokračoval dál v jízdě. S poškozeným na kapotě jel minimálně deset metrů. Poškozený nakonec z krytu motoru upadl na zem a setrvačností se ještě několik metrů koulel,“ popsala průběh události v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Muž v Hradci nejdřív druhého napadl násadou, pak do něj najel autem. Čelí obvinění z pokusu o vraždu

Krimi

Zranění poškozeného si podle něj vyžádalo ošetření v nemocnici. Utrpěl pohmoždění hlavy, bederní páteře, břicha a distorzi (podvrtnutí) pravého zápěstí. Že zranění nevedla ke smrti, byla jen otázka náhody.

Nechtěl jsem ho zabít

„Cítím se nevinen. Stalo se to, ale nechtěl jsem ho zabít,“ řekl hned v úvodu své výpovědi obžalovaný Rafael. Byla to prý náhoda. A prozradil, že k prvnímu sporu došlo v zastavárně na třídě ČSA, kam přišel zastavit prstýnek.

„Přišel tam a začal říkat, že když jsme byli malí, bylo nám kolem deseti, že jsem ho napadal a chtěl po něm peníze. Myslel jsem, že je nafetovaný. Nevšímal jsem si ho. Když vycházel ze zastavárny, řekl mi ty mrcho. Šel jsem za ním, začali jsme se hádal. Pak utekl a já šel zpět do zastavárny,“ uvedl během výslechu Rafael.

Poškozený se ale prý vrátil a začal ho napadat. Údajně mu dal i pěstí do obličeje. Zasáhnout musel majitel zastavárny.

Krajský soud v Hradci Králové řeší případ, kdy vražednou zbraní je autoVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

„Vyhodil ho. Když jsem pak odcházel ze zastavárny, vzal jsem si peníze a šel do auta. Během jízdy jsem ho zahlédl. V autě jsem měl násadu od krumpáče. Dal jsem mu rány na lýtka a tím to pro mě skončilo,“ pokračoval obžalovaný.

Autem se vydal po pěší zóně, po které prý jako taxikář jezdí, směrem na Baťkovo náměstí. Tam se vyhýbal lidem a shodou okolností narazil právě do poškozeného. „Vyskočil jsem a zavolal záchranku,“ dodal obžalovaný, jenž podle svých slov není s poškozeným v žádném kontaktu. „To je člověk, který žije úplně jinak než já. Vůbec se s ním nebavím,“ dodal.

Hlavní líčení pokračuje v pondělí výslechy svědků, v úterý jsou předvoláni soudní znalci.

Za koronakrize se pohádal se strážníkem a nabral ho na kapotu, dostal 5 let

Krimi

Výběr článků

Načítám