Hlavní obsah

Dodnes mám strach, řekla u soudu Ukrajinka napadená v Plasích

Plzeň

Více než tři hodiny vypovídala ve středu před soudem Ukrajinka o svém loňském napadení na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Podle obžaloby na ni a její kamarádku zaútočil Zdeněk Holzknecht (49). Cizinka utrpěla zranění a skončila v nemocnici. Muži hrozí za ublížení na zdraví, výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci až pětiletý trest. Svou vinu odmítá.

Zdeněk Holzknecht podle obžaloby napadl v Plasích na severním Plzeňsku dvě UkrajinkyVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Čtyřiatřicetiletá Lilia požádala, aby Holzknecht u jejího svědectví nebyl. Uvedla, že má dodnes strach. Incident se stal v areálu Velká Louka, kam žena vyrazila s o deset let starší kamarádkou Tatianou a dětmi.

Sedly si na obrubník. Po chvíli projížděl místem Holzknecht ve voze s dlouhým vlekem. „Začal křičet. Pomyslely jsme si, že mu asi překáží kočárky, proto jsme je otočily,“ sdělila Lilia.

Podle ní se pak majitel pouťových atrakcí zeptal, jestli jsou z Ukrajiny. Když přitakaly, vystoupil z auta a napadl nejdřív Tatianu. „Mlátil ji a tahal za vlasy. Šla jsem k němu a ptala se ho, proč to dělá. Děti hrozně plakaly,“ líčila. K útočníkovi poté přišla zezadu a uhodila ho. „On mě pak dvakrát udeřil pěstí a jednou loktem. To je všechno, co si pamatuju,“ zdůraznila Lilia.

Útok byl motivován národností obětí, stojí v obžalobě za napadení Ukrajinek v Plasích

Krimi

Cizinka skončila v nemocnici, podle lékařské zprávy měla zlomenou čelist a nos. Absolvovala operaci. Dodnes nerozumí, proč se muž zachoval tak agresivně. Před soudem však musela ozřejmit některé nesrovnalosti ve svých výpovědích. Například upřesnila, že si vybavuje pouze dva údery pěstí, o třetím ji zpětně informovala až dcera.

„Nebyla jsem opilá “

Na policii také řekla, že daný den měla pouze dvě frisca a pivo. Ve středu však přiznala, že odpoledne cestou na pouť koupila půllitrovou vodku. „Byl svátek, pili jsme ve třech, ale nebyla jsem opilá. Zbyla tak polovina lahve vodky,“ vzpomínala.

Podle ní nehrál alkohol v incidentu zásadní roli. Kriminalisté ovšem zjistili, že Lilia měla 2,4 promile. „Cítila jsem se normálně. Byla jsem v pořádku,“ podotkla. Množství naměřeného alkoholu vysvětlovala svou nízkou váhou.

Obžalovaný už dříve před soudem odmítl, že by Ukrajinky napadl. Incident se stal údajně kvůli tomu, že se nemohl dostat ke svým atrakcím, které chtěl sklidit. Ženy měly nohy do cesty a překážely. „Zvyšovaly na mě hlas v řeči, které jsem nerozuměl. Vznikl konflikt, hádka. Ale hodně to přisuzuju tomu, že jedna strana nerozuměla druhé. Bohužel hlavní roli hrál alkohol,“ upozornil Holzknecht.

„Blbý Ukrajinky“

Připustil však, že ženy označil za „blbý Ukrajinky“. Tvrdil, že jiné vulgarismy nepoužil. Dále vypověděl, že cizinky „vylítly“ na něj. Jak ale stojí ve spisu, nejméně třikrát udeřil do obličeje Tatianu. Ta mu následně vlezla do auta a chtěla vzít klíčky ze zapalování, aby nemohl odjet. „Muž se ji přitom snažil z vozu vytáhnout ven za vlasy,“ konstatovala státní zástupkyně.

Lilia agresora poté uhodila. „Nato obviněný ženu dvakrát udeřil pěstí do obličeje tak, že zůstala bezvládně ležet na zemi,“ doplnila státní zástupkyně.

Holzknecht nedokázal tento moment vysvětlit. „Asi zakopla,“ přemítal. Proti Ukrajincům prý nic nemá. V minulosti však na sociální síť umístil příspěvek, který Ukrajinu karikoval. Zpětně svého činu litoval.

Muž obžalovaný z napadení dvou Ukrajinek: Byly opilé, to ony zaútočily na mě

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám