Hlavní obsah

Advokát skončil po zakleknutí policistou na záchytce. Nezákonné, řekly soudy

Brno

Do konfliktu s policisty při dopravní kontrole se dostal někdejší vysoký státní úředník a nynější vlivný advokát. Hlídka ho zastavila, když odbočil na svou soukromou cestu k domu, policistům sice dal doklady, ale odmítal dýchat. Pak sedl do auta a odjel ke svému domu, načež ho policisté zaklekli a odvezli na záchytku. Prý proto, aby nejel autem opilý. Podle soudu ale nic nenasvědčovalo tomu, že něco takového hodlá dělat.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Právě postup policie poté, kdy už měla v ruce mužovy doklady a strážci zákona věděli, že muž chce jít domů, a přesto ho zadrželi a odvezli na stanici a pak na záchytku, uznaly soudy včetně Nejvyššího správního soudu za nezákonný.

K incidentu došlo už v září 2021. Jádrem sporu byla situace ve chvíli, kdy muž poté, co mu policisté zakázali další jízdu, sedl do auta a odjel po soukromé cestě ke svému domu.

Došlo k hrubému nezákonnému zásahu vůči mojí osobě, nepovolenému použití policejního násilí
kontrolovaný advokát

„Po vystoupení z vozidla šel nejdříve policistům naproti, avšak po krátké výměně názorů hodlal odejít domů. V tom mu však policisté zabránili a po další výměně názorů jej za použití hmatů a chvatů zajistili, odvezli na policejní stanici a v noci i na záchytnou stanici,“ zněl popis.

Policisté zapsali slovní urážky, kterými je měl advokát častovat, ten si zase stěžoval, že ležel zakleknutý několik minut, zatímco druhý policista hledal v autě pouta. Muž zásah policistů zažaloval u pražské městského soudu. Ten konstatoval, že první část policejní akce byla v pořádku, naopak zadržení a odvezení na záchytku už bylo nepřiměřené.

Soud: Přestupek mohli řešit později

Podle verdiktu pražského soudu totiž byla situace sice vyhrocená, ale nevyžadovala tak násilný zásah. Policisté už totiž znali mužovu totožnost, měli jeho řidičský průkaz, za volantem už neseděl a neohrožoval ani sebe, ani nikoho jiného. Přestupková odpovědnost se tak dala řešit později. „Zajištění osoby by nikdy nemělo být použito za účelem jejího potrestání,“ uvedl soud.

Ministerstvo vnitra se ještě snažilo zvrátit rozhodnutí kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, u senátu v čele s Jaroslavem Vlašínem ale neuspělo. „Jednání muže, který nerespektoval zákaz policie pokračovat v další jízdě, bylo jednoznačně nesprávné a mělo být projednáno a popřípadě sankcionováno v přestupkovém řízení. Za daných okolností však nemohlo být důvodem pro jeho zajištění a umístění na záchytné stanici,“ konstatoval soud.

Byla to policejní zvůle

„Nic objektivně nenasvědčovalo tomu, že bude v jízdě pod vlivem alkoholu pokračovat. Z jeho pouhé snahy jít domů pak nelze dovodit ani důvodnou obavu, že bude mařit řádné objasnění věci,“ dodali soudci.

„Jsem rád, že zákony v této zemi platí pro všechny a právní stát funguje. Došlo k hrubému nezákonnému zásahu vůči mojí osobě, nepovolenému použití policejního násilí, ublížení na zdraví a zbavení osobní svobody v důsledku policejní zvůle, a to před mojí rodinou. Zásah byl nejen nezákonný, ale i zcela zbytečný,“ napsal v reakci na rozhodnutí Novinkám advokát.

„Rád bych vzkázal všem, co byli postiženi neoprávněnými zásahy ze strany státu, aby se nebáli bránit a uplatnit svá práva u soudu, byť je to náročné, dlouhodobé, a jako já budou nejspíš čelit mediálním dehonestacím,“ dodal.

Opilý koloběžkář v Olomouci kličkoval a pak boural, skončil v nemocnici

Krimi

Výběr článků

Načítám