Hlavní obsah

Restaurace, které se přizpůsobily situaci, dokázaly minimalizovat škody

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Jakmile vláda vyhlásila nouzový stav, mnoho majitelů hospod a restaurací zpanikařilo. Někteří se ale přizpůsobili situaci a podařilo se jim postupně dostat i 70 procent tržeb, které měli před epidemií. Jde především o doplňkový prodej, soustředění se na oblíbená jídla a také nabídky poledního menu s sebou. Večer už o jídlo takový zájem není.

Restaurace, které se přizpůsobily trhu, dokázaly minimalizovat škodyVideo: Novinky

Článek

Restauratéři téměř okamžitě se spustil prodej přes okénko nebo podnikatelé jídlo přímo rozváželi. To ale není všechno.

„Kromě toho, že jsme začali samozřejmě balit jídla s sebou, jsme rozšířili nabídku o biofarmářské produkty, zejména mléčné výrobky. Při rozvozu jídel a piva jsme vozili do rodin tak i mléko, smetanu, všechny produkty z biofarmy. Dále jsme rozšířili nabídku o jídla, která normálně nevydáváme a nevaříme jako je sushi. A o to je obrovský zájem,“ svěřila Novinkám jednatelka společnosti Pražské hotely a restaurace Květa Mentová.

Díky této flexibilitě byla schopna nadále zaměstnávat stejné množství lidí.

Nabídku rozšiřují i podniky mimo hlavní město a upravují otevírací dobu tak, aby co nejvíce vyhovovala zákazníkům.

„Běžně jsme otevírali až odpoledne, hosté k nám chodili večer na naše burgery. Teď ale mají lidé největší zájem o polední menu. Upravili jsme proto otevírací dobu a rozšířili naši nabídku. Objednávat si tedy mohou už od 11 hodin a v nabídce kromě burgerů najdou například také vegetariánské tortilly,” doplňuje majitel břeclavské Kantýny Jaroslav Tureček.

Kde se najím

Mnoho lidí na začátku karantény tápalo, které restaurace jídla vydávají a které ne. Proto vznikla stránka kdesenajim.cz.

„K dnešnímu dni je tam přes dva tisíce restaurací. Primárně šlo o to, že lidé opravdu nevěděli, které restaurace jsou otevřené. Nikde to nebylo k nalezení, takže si museli hledat jednotlivé webovky. My jsme jim dali možnost na jedné stránce vidět všechny restaurace v okolí, které mají otevřeno,“ řekl ve čtvrtek výkonný ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín, který podotýká, že v polovině března ukazovala data společnosti až 90 procentní propad tržeb většiny podniků.

Foto: archiv phar.cz

Restaurace na pražském Chodově dokonce najmula kuchaře na sushi.

Restaurace vaří jídla, která se dají jednoduše připravit na výdej s sebou. Soustředí se ale i na taková jídla, kterými jsou vyhlášené.

„Pozorujeme i rozšíření platebních možností. Restaurace, které dosud neakceptovaly platby kartou, tuto možnost nově zavádí. I proto se podnikům, které mají otevřeno, daří dosahovat téměř 70 % tržeb v porovnání s únorem,” komentuje Třeslín situaci.

Související články

Výběr článků

Načítám