Článek
„Musíme počítat s tím, že každý povrch je potenciálně znečištěn a stejně jako u jiného povrchu, i u ovoce a zeleniny existuje riziko,“ řekl Newsome. Není to podle jeho slov sice vysoké riziko jako v případě nákazy prostřednictvím kontaktu s lidmi, ale „je důležité to mít na paměti“.
Předtím než se ovoce a zelenina dostanou do supermarketů, manipuluje s nimi během transportu bezpočet lidí. To platí i pro prodejnu. Problémem také je, že jak si lidé vybírají, berou jednotlivé kusy ovoce a zeleniny do rukou a opět je odkládají zpět.
SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky
Pracovníci supermarketu, kteří mají na starost sekci ovoce a zeleniny, by měli být vybaveni gumovými rukavicemi a zákazníci by měli při nákupu používat jednorázové rukavice. Newsome současně varoval, aby se lidé nespoléhali jen na tepelnou úpravu, kdy se virus zničí během vaření, ale okamžitě po příchodu domů by se mělo ovoce i zelenina umýt.
Británie hlásí 115 mrtvých za den, Francie 365
Stačí k tomu mýdlo a teplá voda, tvrdí Newsome. Někteří tuzemští specialisté na potravinářství radí použít i roztok kyseliny citrónové nebo octový roztok a vše hned osušit.