Hlavní obsah

Nosit roušku, či nenosit? USA tápou

Právo, mcm

Dlouhé měsíce nebylo pro Američany příliš žádoucí vyrazit ven bez roušky. Nyní se však lidé musí rozhodovat. Sundají roušku při běhání? A co v kavárně? A jak to budou dělat u souseda? Nebo v kanceláři? Náhlé uvolnění z minulého týdne staví podle listu The New York Times obyvatele USA doslova před bludiště voleb.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Jasný je jen pokyn Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), že roušky již nejsou pro plně očkované lidi ve většině případů zapotřebí venku ani uvnitř.

„Zpočátku jsem si jako občanka říkala: Páni, to je skvělé, už rok jsem se nebyla najíst někde venku. Ale jako u majitelky soukromé firmy to u mne vyvolalo cosi jako paniku. Budou si lidé myslet, že mohou vstoupit bez roušky? Zbavíme se požadavku na ně? Ohledně věci, která nám pomohla cítit se bezpečně ve skutečně děsivé době, je opravdu hodně nejistoty,“ řekla Angela Garbaczová (34), majitelka cukrárny v Lincolnu.

Američané už očkují nedočkavé školáky

Zahraniční

Jedna z chicagských kaváren žádala, aby zákazníci „nosili masku bez ohledu na stav očkování“. O pár kilometrů dál byl na knihkupectví nápis: „Roušky nadále vyžadovány. Bez výjimek.“

Gerry Corn (56), který si zašel v Los Angeles pro jídlo, řekl, že má obavy z toho, jak dlouho zajistí očkování lidem ochranu. „Myslím si, že dokud o tom nebudeme vědět víc, měli bychom roušku nosit, zejména na veřejnosti,“ řekl.

Prezident USA Biden zveřejnil své daňové přiznání, státu odvedl čtvrtinu příjmů

Amerika

Roušky, které ještě loni na jaře nebylo v USA moc vidět, společnost ostře rozdělily: konzervativci je odmítali, levicoví liberálové se jejich nošením pyšnili. Nynější změna pravidel však toto dělení narušila.

Výběr článků

Načítám