Článek
Mírným optimismem naplňuje pivovary alespoň fakt, že 11. května mohou otevřít zahrádky. „Těšíme se na to, že po dvou měsících můžeme otevřít, i když nám to asi moc nepomůže. Ztráty budou veliké, protože duben a květen jsou jedny z nejsilnějších měsíců,“ sdělil Novinkám jednatel a spolumajitel pivovaru a restaurace U Fleků Ivo Brtník.
Pivovary za sebou mají boj o záchranu piva. Měly navařeno, těšily se na silnou jarní sezonu, místo toho musely na dva měsíce zavřít. „Navařili jsme nejvíc piva v historii pivovaru. Měli jsme zásobu 25 000 litrů,“ řekl manažer Klášterního pivovaru Strahov Marek Kocvera.
Hospody stojí, tak jedou pivní petky
Část piva prodali alespoň v lahvích přes okénko. „Byla to spíš morální podpora, aby se něco dělo a aby zákazníci viděli, že pořád fungujeme,“ dodal.
Teď pivovary čeká boj o české klienty. „Chystáme různé akce, pochopitelně budou i slevy. Zatím to ještě s kolegy nastavujeme, ale určitě začneme s 15 procenty na jakoukoli konzumaci a pak se uvidí,“ nastiňuje plány U Fleků Ivo Brtník. Podobný záměr má také pivovar Strahov. Slevové programy nebo přizpůsobení jídelního lístků českým hostům.
Od státu zatím žádnou pomoc nedostaly. „Žádali jsme o 80 procent náhrady mzdy a o podporu z programu COVID Praha. Zatím bezvýsledně,“ přiznává Kocvera. A Ivo Brtník dodává: „Doufáme, že se k nám v dohledné době nějaká část těch financí dostane, abychom mohli dál fungovat.”
Letošní sezona bude špatná, spoustu podniků to možná položí, ale my chceme bojovat dál, zní z pivovarů. U Fleků už také začali znovu vařit pivo. „Už jsme rozjeli várku na znovuotevření restaurace. Připraveno zatím máme nějakých 6000 litrů,“ prozradil sládek Michael Adamík.
I on už se těší na to, až do pivovaru znovu zavítají hosté. „Je to hrozně zvláštní. Člověk tady vídá tisíce lidí a teď je to tady pivovar duchů. Nikde nikdo. Zvláštní pocit.“