Hlavní obsah

Firmy by očkovaly zaměstnance Sputnikem V, ale počkají na EMA

Právo, Jakub Svoboda

Do Česka pravděpodobně brzy zamíří čínská vakcína Sinopharm, navíc prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) usilují rovněž o dodávky ruské vakcíny Sputnik V. Babiš minulý týden ve středu Právu řekl, že o čínskou vakcínu mají zájem různé české firmy. Řada z oslovených společností tento zájem o očkování ve čtvrtek potvrdila, většina však zároveň požaduje, aby vakcíny nejdříve schválila Evropská léková agentura (EMA).

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

„Měli bychom zájem. Pokud vím, tak cena Sputniku v říjnu 2020 byla cca 4,5 dolaru za jeden set. Samozřejmě očekávám, že bychom si to mohli započíst ze zdravotního pojištění nebo že by byla nějaká jiná forma refundace. Pokud by to tak bylo, tak máme zájem o 2300 kusů,“ sdělil Právu generální ředitel Brano Group a poslanec za vládní hnutí ANO Pavel Juříček.

Cena jedné dávky Sputniku se minulý měsíc na mezinárodním trhu pohybovala kolem deseti dolarů (zhruba 210 Kč). Čínští výrobci vakcín za ně žádali na přelomu roku násobně víc.

Neschvalujte Sputnik V k nouzovému použití, vyzývá EMA státy EU

Koronavirus

Mluvčí Škody Auto Martin Ježek pro Právo uvedl, že automobilka využije pouze ty vakcíny, které budou mít zákonné schválení a registraci. Vakcíny z Číny ani Ruska ale zatím registraci v EU nemají.

„Pokud odpovědné orgány v EU schválí i ruské a čínské vakcíny, Agrární komora nemá s jejich doporučením svým členům problém,“ sdělil Právu prezident komory Jan Doležal. Zároveň ale připomněl, že vakcinace je ze strany zaměstnanců dobrovolná, nikoliv povinná.

Evropská léková agentura začala posuzovat ruskou vakcínu Sputnik V 

Evropa

Také Svaz průmyslu a dopravy podporuje očkování pouze schválenými vakcínami. „Čím více očkovacích látek budeme mít, tím samozřejmě lépe, jejich schvalování ale musí dodržet procesy EU, na kterých jsme se domluvili. Schválit vakcíny musí i EMA. Opačný postup může kromě zdravotních rizik nabourat i důvěru lidí ve vakcíny,“ míní viceprezident svazu Jan Rafaj.

V lednu preferovali spíše látky ze Západu

Z lednového šetření mezi 1400 členy Hospodářské komory vyplynulo, že většina podnikatelů věří, že masivní očkování některou ze schválených vakcín na covid-19 pomůže ochránit a vymanit se z uzávěry.

Za nejdůvěryhodnější vakcíny naprostá většina z nich označila ty, které jsou vyvinuté a vyrobené hlavně v EU, dále pak ve Velké Británii nebo USA. Žádné vakcíně v lednu nedůvěřovalo zhruba 17 procent podnikatelů, zhruba desetině podnikatelů nezáleželo na původu vakcíny.

O čínskou vakcínu Sinopharm mají zájem české firmy

Domácí

„Nejmenší důvěru měly očkovací látky z Číny, Ruska a dalších zemí, nicméně v souvislosti s nedostatkem vakcín se tento názor mohl po dvou měsících změnit,“ sdělil Právu mluvčí komory Miroslav Diro.

Více než polovina firem uvedla, že očkování zaměstnancům jednoznačně doporučí.

Jak Sinopharm a Sputnik fungují
Preparát čínské státní firmy Sinopharm je tzv. inaktivovanou vakcínou. Obsahuje usmrcený virus SARS-CoV-2, z něhož nehrozí nebezpečí nakažení. U naočkovaných osob vyvolává odpověď imunitního systému. Ten se následně naučí vytvářet protilátky proti koronaviru.
Sputnik V stejně jako AstraZeneca je tzv. adenovakcínou. Obě využívají upraveného viru, který není člověku nebezpečný, ale organismus si k němu vytvoří protilátky. Zatímco Sputnik používá jako nosič lidský virus, u látky firmy AstraZeneca se používá modifikovaný opičí virus.
Evropskou registraci má už brzy získat i vakcína společnosti Johnson & Johnson, jež funguje na podobném principu, ale na rozdíl od ostatních u ní stačí podat jen jednu dávku.
Oproti tomu mRNA vakcíny od firem Moderna a Pfizer s viry vůbec nepracují, poskytují organismu jen návod, jak si vytvořit protilátky. Tyto vakcíny jsou náročnější na skladování a manipulaci kvůli nutným nízkým teplotám.
Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou pro použití v zemích EU schváleny. Použití Sinopharmu i Sputniku samo schválilo například Maďarsko. Sputnik už získalo také Slovensko.
Účinnost Sputniku dosáhla podle studie publikované v časopisu Lancet minulý měsíc ve třetí a poslední fázi klinických testů 91,6 procenta.
Společnost Sinopharm na konci loňska uvedla, že vakcína má 79procentní účinnost, později ale sdělila, že se pohybuje kolem 72,5 procenta.
Zdroj: ČTK, Právo, svj

Výběr článků

Načítám