Hlavní obsah

Úspěšná digitalizace firmy jde ruku v ruce s používáním moderních antivirových řešení

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Kybernetické hrozby se stávají rok od roku naléhavějším tématem, a to nejen pro běžné uživatele, ale také pro firmy. Cestu k cenným firemním datům otevírá útočníkům také digitalizace. Nejmodernější antivirová řešení tak mají před hrozbami nejen chránit, ale správu kybernetické bezpečnosti ulehčit a zefektivnit. Co mohou firmám nabídnout?

Foto: ESET software spol. s r.o.

Úspěšná digitalizace firmy jde ruku v ruce s používáním moderních antivirových řešení

Článek

Jedním z nejčastějších útoků, kterým dnes čelí velké organizace i malé a střední podniky, jsou útoky na služby dostupné z internetu. Mezi ně patří například služby připojení ke vzdálené ploše (RDP), poštovní či webové servery, VPN, ale i služby třetích stran, které jsou propojené s firemní sítí, například docházkový nebo účetní systém.

Napadené sítě se útočníci snaží maximálně vytěžit, tedy odcizit co největší objem cenných dat. S nimi pak mohou dále obchodovat nebo je zneužívat k jiné kriminální činnosti. Digitalizace a s tím spojené využívání služeb dostupných z internetu přitom často rozšiřuje tzv. útočnou plochu, tedy způsoby a metody, kterými může být firma napadena.

Normou se stávají vyspělé technologie a pohodlná správa

Moderní antivirová řešení dnes již kromě standardní ochrany před kybernetickými hrozbami nabízí také účinné nástroje a služby, které práci IT specialistů ve firmách zefektivní. Jedním z nich je například mechanismus automatických aktualizací, který zajistí, že všechna řešení jsou na koncových zařízeních ve společnosti vždy ve správný termín aktuální. V nabídce kvalitních bezpečnostních řešení nechybí ani jedna zastřešující platforma, která správcům například umožní také řízení zabezpečení na mobilních zařízeních s platformou Android.

Jednou z dalších možností je využití technologie cloudového sandboxu. Ten analyzuje podezřelé soubory odesílané koncovými zařízeními ve firmě v bezpečném prostředí cloudu mimo organizaci. Přidává tak další vrstvu ochrany, protože vyhodnocuje nové či prozatím neznámé hrozby.

Specializované moduly pokročilých antivirových řešení chrání zařízení také proti slovníkovým útokům. Jednoduchá nebo dříve odcizená hesla jsou obsažena ve veřejně dostupných slovnících. A prolomení zabezpečení přístupu uhádnutím uživatelského hesla je častým způsobem útoku. Heslo lze prolomit i tzv. brute-force metodou, kdy útočníci zkouší různé kombinace znaků.

Technologie doplňují znalosti odborníků

Firmám, které nemají dostatek interních odborných znalostí pro zajištění ochrany před kybernetickými hrozbami, jsou určeny profesionální služby IT odborníků. Podniky a organizace tak mohou využít znalosti týmu expertů k odhalení a řešení svých specifických problémů.

Firmy by také neměly zapomínat na to, že i přes využití kvalitních bezpečnostních programů může zůstat riziko incidentu vysoké vlivem neznalosti ze strany jejich zaměstnanců. Poslední, a přitom neméně důležitou součástí ochrany před kybernetickými hrozbami jsou tak pravidelná školení, se kterým mohou odborníci na digitální bezpečnost také pomoci. Poskytovatelé moderních antivirových řešení již tato školení firmám na jejich cestě za digitalizací poskytují.

Výběr článků

Načítám