Článek
Zprávy o nadlimitním obsahu listerií v potravinách se poprvé objevily na konci minulého roku. Na jejich základě provedly kontrolní orgány před Vánoci rozsáhlou kontrolní akci po celé ČR. Jejím výsledkem bylo několik nových nálezů listerií a přechodné či trvalé uzavření několika potravinářských provozoven. Jejich provozovatelé nejčastěji nesplňovali hygienické podmínky nebo výrobky nevhodně skladovali.
Kontroly probíhaly i ve společnosti MADETA, která v minulých letech investovala jen do modernizace provozů více než 250 mil. korun, a jejíž provozy patří k nejmodernějším v Evropě a splňují všechna přísná hygienická kriteria EU. Kontroly zde probíhají pravidelně, nejen při mimořádných událostech.
V provozech firmy MADETA neshledali kontroloři žádný výskyt listerií, ani žádné jiné závady.
Generální ředitel společnosti, Ing. Milan Teplý, vyjádřil na pondělní tiskové konferenci politování nad výroky o výrobě sýrů z nepasterizovaného mléka, protože v České republice je pasterizace mléka povinná ze zákona.
Společnost MADETA a.s. dále vydala čestné prohlášení k nahlédnutí zde, ve kterém ujistila své zákazníky o nezávadnosti svých výrobků.
Informace o listerii:
- bakterie Listeria monocytogenes je značně rozšířena v životním prostředí, může se rozmnožovat i při teplotách kolem 0 °C, je odolná vůči soli
- bakterie se ničí pasterizací
- ke kontaminaci potravin listerií dochází zejména nedostatečným tepelným opracováním, nedodržováním hygienických zásad, špatným skladováním
- v České republice se minulý rok nakazilo nebezpečnou listerií 72 lidí, 12 z nich onemocnění podlehlo
- bakterie hrozí zejména těhotným ženám a osobám se sníženou imunitou
Hygienici doporučují:
- striktně dodržovat hygienu (mýt si ruce, omývat nože, kterými krájí potraviny...)
při nakupování je důležité sledovat hygienické zásady prodeje (neporušené obaly, sledovat expirační data...)