Hlavní obsah

Je vaše fotovoltaika bezpečná a v souladu s normami? Svodiče nesmí chybět

Komerční článek

Fotovoltaika hraje v energetice čím dál významnější roli. I z toho důvodu je nutné pravidelně otevírat otázku bezpečnosti. Fotovoltaika patří obecně mezi spolehlivou a bezpečnou technologii, je ale nutné zdůraznit předpoklad důsledného plnění normativních požadavků. Praxe však ukazuje, že ne všechny normy jsou instalačními společnostmi dodržovány.

Foto: Shutterstock

Fotovoltaické panely

Článek

Důležitým a bohužel často opomíjeným bezpečnostním prvkem FVE, je svodič přepětí SPD. Dle ČSN 332000-712 ed.2 a dle vydaného odborného stanoviska Technické Inspekce České Republiky (dále jen TIČR) platí, že SPD svodiče je zapotřebí použít na DC straně co nejblíže u střídačů a dále pak před vstupem do budovy, pokud je vzdálenost mezi vstupem DC kabelu do budovy a měničem větší než 10 metrů. To znamená, že u většiny dnes instalovaných FVE na rodinné domy je zapotřebí umisťovat DC svodiče nejen ke střídači, ale i na střechu.

Řada instalačních firem ale nutnost jištění fotovoltaických panelů pomocí DC svodičů přepětí opomíná. Nechceme nikoho podezírat ze špatných úmyslů. Jedná se spíše o nízkou informovanost v této problematice.

S rozšiřováním fotovoltaických elektráren napříč společností nicméně bude zákonitě přibývat i závad a bezpečnostních problémů, takže je nutné, aby instalační společnosti vždy poskytovaly maximálně kvalitní a kvalifikovanou práci s ohledem na normativní požadavky.

Pokud instalační společnost při montáži fotovoltaických panelů na střešní krytinu nepoužívá na DC straně trasy svodiče přepětí, vystavuje zákazníka zvýšenému bezpečnostnímu riziku a v případě jakékoliv závady či nehody může absence těchto bezpečnostních prvků znamenat průšvih.

Foto: A-Z TRADERS

Svodič přepětí A-Z ROOF SPD T1+T2 1010 VDC

Trh už řešení zná

Společnost A-Z TRADERS s.r.o. představila svodič přepětí A-Z ROOF SPD T1+T2 1010 VDC, který plně vyhovuje normám. Montáž tohoto bezpečnostního prvku je velmi snadná. Svodiče jsou připojovány přímo do stringů jako průchozí jednotky (oba póly stringu se připojí přímo do jednotky a oba z nich také vystupují).

Vlastní konstrukce A-Z ROOF SPD T1+T2 1010 VDC je s ohledem na povětrnostní podmínky a způsob montáže z hliníkové slitiny, což je stejný materiál jako nosné profily PV panelů a nehrozí vznik elektrochemické koroze. Vnitřní obvody jsou hermeticky zalité v polyuretanové hmotě.

Závěrem

Znění norem jasně deklaruje nutnost využívat SPD jednotky jako součást instalovaných fotovoltaických elektráren, což dokládá i vyjádření orgánu TIČR.

Realita je často ovšem jiná. Instalační společnosti tak mohou zbytečně vystavovat své zákazníky zvýšeným rizikům. Pro zabezpečení ochrany fotovoltaických systémů je nutné dodržet výše uvedené články ČSN 332000-712 ed.2.

Foto: A-Z TRADERS

Odborné stanovisko TIČR k používání SPD svodičů

Výběr článků

Načítám