Článek
Čas zabijaček je opakem masopustu. Není čas se postit. Když podzim přechází do zimy, je nutné se naopak zásobit masem. A navíc i příhodné – každý přece ví, že v chladu a zimě maso déle vydrží. Zabijačkový rituál se v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pyšní mnohasetletou tradicí, na venkově i v menších městech byl chov prasat na maso pravidlem téměř v každém stavení. Dokazují to třeba idylické obrázky Josefa Lady.
Vepřové má už stovky let v naší kuchyni významnou roli, je i součástí nejtypičtějšího českého jídla – vepřového s knedlíkem a zelím. I proto si zabijačka v dnešní moderní době uchovává punc tradice, bez které si většina z nás podzim nedokáže představit.
V Kauflandu to dobře ví. A stejně tak dobře ví, že ne každý má možnost domácí zabijačkové výslužky. I proto se v jeho aktuální nabídce objevují tradiční zabijačkové pochoutky prvotřídní kvality – přes prejt, jitrnice, jelítka až k tlačence. Výrobky jsou bezlepkové, takže si na nich mohou pochutnat i zákazníci s intolerancí lepku.
Mimochodem, třeba jaternice a jelítka nesou ocenění Česká chuťovka 2019. Jsou vhodné ke konzumaci za studena i tepla, například opečené. Jaternicový a jelítkový prejt voní a chutnají po vařeném mase a jsou jemně kořeněné. Malé jitrničky – Moravské jaternice jsou pak navíc krátce zauzené. Ochutnejte i vy.