Hlavní obsah

Jděte do výměny střešních oken na podzim. Užijte si v zimě teplo a zastavte plísně!

Komerční článek

S výměnou střešních oken se nevyplatí čekat až na jaro. Využijte dotace na výměnu oken a chopte se příležitosti, jak snížit tepelné ztráty už během letošní zimy. Zateplení rámu střešního okna FAKRO v kombinaci s thermo těsnicím lemováním představuje špičku mezi zateplovacími technologiemi. Přečtěte si více.

Foto: FAKRO

Výhled do podzimní krajiny

Článek

Nebojte se podzimní výměny oken

Podobně jako jaro je podzim pro výměnu střešních oken nejvhodnějším obdobím, protože počasí je obvykle mírnější. Extrémní teploty nesvědčí manipulaci s materiály, jako jsou těsnění a speciální pěny, které by při aplikaci v horkých dnech mohly měknout, v mrazu zase tvrdnout.

Výměnu střešních oken můžete provést i bez potřeby zásahu do střechy.

Proč zvolit střešní okna se zateplením okenních rámů

Investujte do oken, která perfektně těsní jak v mrazech, tak ve vedru. Taková vám nabízí výrobce FAKRO, který se udržuje na předních příčkách trhu se střešními okny více než třicet let. Pořídíte u něj jak dřevěná, tak plastová střešní okna, která mají zajímavé vychytávky pro pohodlného užívání, zateplení i pokročilé technologie stínění střešních oken.

V zimě oceníte zateplení kolem střešních oken, které obsahuje paropropustný límec se zateplovací páskou. Těsnicí lemování plní klíčovou funkci v eliminaci průvanu a zatékání do obytného prostoru.

Foto: FAKRO

Paropropustná izolace střešních oken FAKRO

Foto: FAKRO

Detail paropropustné izolace se zateplovací páskou FAKRO

Paropropustný a parotěsný límec

Rozdíl mezi paropropustným a parotěsným límcem tkví v odvodu vlhkosti ve formě vodní páry, která se běžně hromadí v interiéru domu:

Parotěsný materiál brání pronikání vlhkosti do střešní konstrukce.

Paropropustná izolace naopak umožňuje efektivní a bezpečné odvádění vlhkosti ven. Snižuje se tak riziko kondenzace vody na vnitřních částech okna, v okolních konstrukčních prvcích a následných komplikací s plísněmi.

Kolem střešního okna by měla být řádně provedena tepelná paropropustná a parotěsná izolace. Při instalaci okna je nutno použít oba. Parotěsná fólie se instaluje zevnitř místnosti jako bariéra pro teplý a vlhký vzduch.

Důležitost odvětrávání vlhkosti

Efektivní odvádění vodní páry pomáhá udržovat vyvážený tepelný komfort uvnitř místností. Lepší klima díky regulaci vlhkosti doma pocítíte na vlastní kůži. Suchá izolace je navíc celkově efektivnější a pomáhá udržet teplo ve stavbě, díky čemuž ušetříte za energie na vytápění. To, že bráněním kondenzace vody předejdete vzniku plísní, je další z mnoha výhod paropropustné izolace.

Foto: FAKRO

Střešní okno FAKRO pro efektivní odvádění vlhkosti v koupelně

Další stupeň představuje těsnění střešních oken s dodatečnou termoizolací

Těsnění do střešních oken Thermo obsahuje dodatečnou vrstvu izolace, která pomáhá minimalizovat tepelné mosty mezi střešním oknem a střešní konstrukcí. Speciální těsnicí profily a membrány zajistí, že do vašeho domova nepronikne nežádoucí studený vzduch v zimě ani horký vzduch v létě.

Super Thermo střešní okna – 5× více utěsněna

V zatepleném podkroví je dobrý nápad instalovat i okno, kterým nebude teplo utíkat ven. Okno FTT U8 Thermo se součinitelem prostupu tepla Uw=0,58 W/m2K je nejvíce energeticky úsporné střešní okno s jediným zasklením na světě. Okna jsou určena pro nízkoenergetické a pasivní stavby se speciálně navrženým rámem křídla. To je konstruováno oproti standardním střešním oknům ze širších dřevěných profilů. Okna jsou vybavena pětinásobným systémem těsnění.

Využijte dotace na výměnu oken

Cílem dotace na výměnu střešních oken v rámci programu Zelená úsporám je snížení energetické náročnosti budov. Vztahuje se proto na podporu energetických úspor a zlepšení tepelně izolačních vlastností střešních konstrukcí v rodinných i bytových domech. Vsaďte na certifikovaná střešní okna FAKRO, u nichž máte jistotu, že splňují požadavky jak na energetickou efektivitu, tak na úroveň tepelné izolace.

Foto: FAKRO

Ekologická střešní okna FAKRO GreenView

Naučte se, jak správně větrat v zimě

I v zimě je potřeba vzduch v interiéru obměňovat. Automatická ventilační klapka, kterou jsou FAKRO střešní okna vybavena, zajistí pozvolný přísun čerstvého vzduchu, aniž by docházelo k jeho citelnému ochlazení.

I v zimě byste ale měli alespoň dvakrát denně na cca 10 minut pozotvírat okna dokořán a provést „restart vzduchu“ především v místnostech, kde se zdržujete nejvíce.

Odborné poradenství vám poskytnou technici a montážníci FAKRO.

Výběr článků

Načítám