Hlavní obsah

Fotovoltaika pro obce pokryje až 75 % nákladů. Na dotaci dosáhnou i ty nejmenší obce

Komerční článek

Dotační výzva RES+ č. 3/2024 – Fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách Státního fondu životního prostředí je v plném proudu. I ty nejmenší obce mohou získat opravdu mnoho. Dotace pokryje až 75 % nákladů na výstavbu fotovoltaiky. Pro obce tak nastává ideální příležitost investovat do udržitelného zdroje elektřiny za minimum vlastních zdrojů.

Foto: Novinky

Fotovoltaika pro obce

Článek

Rozšíření fotovoltaiky na veřejné budovy je smysluplný trend

Štědrá státní podpora myslí i na nejmenší obce. Program RES+ č. 3/2024 – Fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách je určen pro obce do 3000 obyvatel. Dotace z tohoto programu pokryje až 75 % nákladů na výstavbu fotovoltaiky a související technologie.

Ing. Miroslav Mikeš, jednatel přední české realizační společnosti SEFY Czech Republic s.r.o., říká: „Díky až 75% dotaci je návratnost opravdu rychlá! Například 50 kWp elektrárnu pořídíte zhruba za 360 000 Kč (po odečtení dotace 900 000 Kč). Úspora pak může být až 200 000 Kč ročně. Návratnost se tedy pohybuje okolo 2 let!“

Státní podpora myslí i na města a větší obce

Výzva RES+ č. 4/2024 – Komunální FVE na budovách a další infrastruktuře představuje výhodnou dotaci na fotovoltaickou elektrárnu ve výši až 45 % a 30 % dotaci na bateriové úložiště.

Obě zmíněné výzvy pomohou obcím s instalací fotovoltaiky nejen na veřejné budovy, ale také přidružené budovy, jako jsou například přístřešky na automobil. Finanční prostředky z dotací lze použít také na vybudování systému bateriové akumulace, nebo na modernizaci elektroinstalace v budovách.

„Obcím jsme představili efektivní fotovoltaická řešení, která přinášejí zajímavé úspory a rychlou návratnost investice. Díky novým výhodným dotacím mohou obce očekávat návratnost investice během 2 až 4 let,“ prozradil Miroslav Mikeš, jednatel společnosti SEFY Czech Republic, která byla nezávislým portálem Refsite vyhlášena jako nejlépe hodnocená firma v oboru fotovoltaiky za rok 2023 a stále si drží nejlepší hodnocení i v roce 2024.

Obnovitelný zdroj energie, který má význam

Na školách jsou děti vedené k ochraně životního prostředí a učí se o změnách klimatu. Fotovoltaika, která patří mezi obnovitelné zdroje energie, může dětem pomoci lépe pochopit zodpovědné využívání energetických zdrojů, které jsou udržitelné. Instalace fotovoltaiky na veřejné obecní budovy nebo budovy škol a dalších institucí tak může mít mnohem hlubší význam.

SEFY nabízí špičkové poradenství a kompletní servis

Starost se získáním fotovoltaiky přenechte profesionálům. Odborníci ve společnosti SEFY mají více než 15 let zkušeností v obnovitelných zdrojích, ale i v čerpání veřejných prostředků. Pod hlavičkou SEFY už 8 let pomáháme rodinám, firmám i obcím získávat pro svůj chod elektřinu ze slunce, nevyčerpatelného zdroje energie.

Výběr článků

Načítám