Článek
1. Zkrystalizovaný med už není kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí Milan Špaček, bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.
2. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med pastovat. Toho dosáhnete tak, že med přendáte do větší nádoby a po dobu několika dnů ho pravidelně, cca 3x denně, zamícháte nerezovou lžičkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým. Pokud je to pro vás moc pracné, můžete si koupit rovnou pastovaný med od Medokomerc.
3. Med se nemůže zkazit
Vysoká trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem cukru, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy např. Medokomerc, které prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
4. Med v horkém čaji ztrácí vitamíny
Běžně připravený čaj má teplotu 80–90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.

Vyzkoušejte pastovaný med od Medokomerc.