Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vylízali a chtějí zpět

Sešly se tuhle dvě události. Jednou bylo připomenutí 21. srpna 1968, kdy se jedni komunisté nepohodli s jinými komunisty a výsledkem byla normalizace, která se v české společnosti zhoubně ozývá dodnes. Ve stejnou dobu byly zveřejněny výsledky průzkumu veřejného mínění, podle nichž by se komunisté po debaklu v minulých volbách do Sněmovny vrátili.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Předem odpovídám na potenciální připomínku, že organizaci NMS Market Research ČR, která přišla se zjištěním, že KSČM by se dostala do Sněmovny s 5,7 procenta, široká veřejnost nezná, takže bůhví jak to počítala. Návrat komunistů předpověděla i jiná, známější agentura STEM podle svého červnového průzkumu. Ostatně komunisté převlečení za STAČILO! nedávno uspěli v reálných evropských volbách.

V dřevních dobách nedalo velkou práci najít v komunistických řadách vedle kariéristů také skutečné zapálené idealisty, kteří věřili v myšlenku spravedlivé společnosti, i kdyby bylo kvůli jejímu nastolení nutné vyhubit půlku lidstva. Nemůžu zapomenout epizodu z filmu Tengize Abuladzeho Pokání, která stručně stvrzuje to, co svět na základě faktů ví už od 90. let minulého století: pod rouškou vznešených idejí a ochrany slabých a s komunistickou legitimací v kapse řídili téměř půlku světa vrazi a zlodějové.

Dnešní komunista po tom všem, co je o příbuznosti tohoto zřízení s nacismem známo, je buď vetchým zbytkem starých časů, nebo mladým ignorantem s osobními komplexy, anebo stále tím starým známým vrahem a zlodějem. Doba je jiná, nemůže tyto vlastnosti nechat vykvést naplno. Ale rád by a ve společnosti, která v sobě stále nese to lokajské plebejství, které nejdříve vyzvedlo komunisty k moci a drželo je tam čtyřicet let a později posloužilo jako hnojivo pro mocenské ambice Miloše Zemana a Andreje Babiše, šanci stále má.

Různé národy a různé sociální skupiny se k této věci stavěly různě. Profesor Preobraženskij z nesmrtelného Bulgakovova odhalení zvířecí podstaty pěšců komunismu, Psího srdce, se otevřeně přiznával, že nemá rád proletáře. Ruská inteligence ale svůj boj prohrála před stoletím i dnes. Zemi ovládli komunisté, kteří si převlékli kabáty, a ani ti se srpem, kladivem a zároveň s pravoslavným křížem na krku se nemají zle.

Poláci po druhé světové válce měli jasno: Bij bolszewika! Dočasně sice museli ustoupit hrubé síle, ale v současném Polsku komunisté žádný význam nemají, zastoupili je jiní tmáři.

Proč se tedy vracejí v Česku? Protože si zbytek české společnosti zjevně myslel, že stačí vykřiknout tohle:

A výsledek? Vylízali si ji, i navzájem si pomohli, a derou se zpět.

Související články

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se chce příští rok vrátit se svou stranou do Sněmovny. Jejím cílem je ukončit současnou vládu podle ní...

Výběr článků

Načítám