Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Tato zima bude dlouhá

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v pondělí oznámil, že soud požádal o vydání zatykače na lídra Hamásu Jahjáa Sinvára a dva další vrcholné představitele Hamásu, ale také na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joa’va Galanta.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Návrh hlavního prokurátora ICC vydat zatykač na představitele demokraticky zvolené vlády společně s vůdci islamistické teroristické organizace je děsivý a zcela nepřijatelný,“ napsal premiér Petr Fiala. „Nesmíme zapomínat, že to byl Hamás, kdo v říjnu zaútočil na Izrael a zabil, zranil a unesl tisíce nevinných lidí. A právě tento zcela nevyprovokovaný teroristický útok vedl k současné válce v Gaze a utrpení civilistů v Gaze, Izraeli i v Libanonu,“ dodal.

Fiala je v souladu s americkým prezidentem Joem Bidenem, který považuje žádost prokurátora ICC o zatykače na izraelské lídry za nehoráznost. Izrael a Hamás nelze srovnávat, uvedl Biden. Český premiér má tedy shodnou pozici nejen s hlavním spojencem, USA, ale také se spojencem na Blízkém východě, kterým je Izrael.

Samozřejmě že je toto stanovisko předmětem kritiky, až zuřivé nenávisti ze strany podporovatelů Palestiny „od řeky po moře“, jinými slovy od stoupenců zničení židovského státu. Kontroverze bují i v Česku a každá strana přináší své argumenty.

Mám na to takový osobní test. Umím si přestavit, že komando Mossadu provede teroristický útok na Česko? Ne. Umím si představit, že teroristický útok na Česko provedou radikální muslimové? Ano.

Lze v tomto testu pokračovat. Umím si představit, že by Izrael zavedl v Česku židovskou diktaturu? Ne. Umím si představit, že by diktaturu založenou na právu šaría zavedli v Česku stoupenci Palestiny „od řeky do moře“? Ano.

Mně ty odpovědi postačí. Nehledě na další test stejného druhu. Umím si představit, že by Česko ovládli a zničili titíž lidé, kteří ovládli a zničili okupovanou část Ukrajiny, tedy Rusové pod velením Vladimira Putina? Ano, umím si to představit do detailů. Umím si představit, že by Česko ovládli Ukrajinci pod velením Volodymyra Zelenského a vyžívali by se v ničení, rabování a znásilňování? Ne.

Nemyslím si, že všichni podporovatelé Palestiny „od řeky po moře“ jsou stejně pitomí jako američtí studenti na tomto videu.

Předpokládám, že mnozí z nich jen chtějí být pro všechno dobré proti všemu zlému. Jenomže svět se v nejbližší době nebude podobat jarní louce, leč mnohem víc zimní pláni. Tato zima bude dlouhá. S nájezdy vlků v lidské podobě. Kdo se neubrání, zmizí. Ubrání se před kým? Viz výše.

Výběr článků

Načítám