Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Středočeské motýle

Geniální spisovatel Ray Bradbury zemřel v roce 2012 ve věku nedožitých 92 let. Neměl tedy možnost zažít české krajské volby a část voleb do Senátu. K čemu by mu to bylo, můžete se zeptat. Přece k tomu, aby se ještě jednou přesvědčil, kde všude může zapůsobit věc, na kterou upozornil v roce 1952.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bradbury je jeden z mála spisovatelů sci-fi, který se dostal hned dvěma zásahy také do povědomí lidí, kteří nemuseli přečíst ani stránku z jeho knížek. Za prvé je to výraz 451 stupňů Fahrenheita, teplota, za níž hoří papír. Kniha je o společnosti, v níž jsou knihy zakázány, protože dejme tomu Putin. Za zvláštní konstrukci této věty – Putin se přece v roce 1952 teprve narodil! - se neomlouvám, protože je jen zkratkou stavu různých putinoidních společností kdekoli na světě.

Za druhé je to výraz motýlí efekt. Dokonce je mu věnována stať ve Wikipedii. Motýlí efekt vyjadřuje citlivou závislost vývoje systému na počátečních podmínkách, jejichž malé změny mohou mít v delším průběhu za následek velké variace. Je to z Bradburyho povídky A Sound of Thunder, při jejímž čtení se mi jako dítěti poprvé v životě stalo, že jsem měl z psaného slova doslova husí kůži a nelíčenou hrůzu.

V kostce: nešika cestovatel v čase na komerční cestě, kterou pořádá nějaká firma do dob dinosaurů, rozšlápne nepatrného motýla. Vrací se zpět do své demokratické společnosti a najednou zjistí, že se změnilo nejen složení vzduchu, ale především základ života. Vládnou fašisté a slušný lidi z toho mají radost. Nešika za to platí svým životem, ale je pozdě, kyvadlo se pohnulo příliš daleko.

Ve středních Čechách můžou po proběhlých krajských volbách vládnout STAN a Spolu, anebo ANO a Spolu. V prvním případě bude dál hejtmankou Petra Pecková. Ve druhém případě by zlákalo ANO nabídkou na hejtmanský post lídra Spolu Jana Skopečka.

No to je toho, píšou v reakcích na síti někteří skalní fandové ODS patrně ještě z dob Václava Klause staršího. Zato budeme mít hejtmana. A vůbec, náš triumfátor Martin Kuba řekl, že Antibabiš je nesmysl.

OK. Já jen, že z reakcí ve veřejném prostoru lze usoudit, že ODS, a tedy i Spolu, v případě Skopečkovy kolaborace za funkci opustí značné množství voličů, pro které je opakování opoziční smlouvy nepřijatelné.

Byl by to nejspíše onen rozšlápnutý motýl.

ODS by ale mohla zdůvodnit svůj holport tím, že bude přece v koalici s největším milovníkem motýlů. A začnou nám společně žrát lesy. Tedy budoucnost.

Související témata:

Výběr článků

Načítám