Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Socany pomalu stravuje rudý vetřelec

Věk a pamětnické postavení mají kromě nevýhod také své klady. Brzy to bude třicet let, co jsme my tři novináři, přesněji řečeno jedna kolegyně, jeden kolega a já v roli reportérů zjišťujících nálady ve stranách po právě proběhlých sněmovních volbách, pendlovali mezi stranickými sídly ČSSD a KSČM. V jedné budově tehdy vévodil Miloš Zeman a ve druhé Miroslav Grebeníček.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Už platilo tzv. bohumínské usnesení z roku 1995, kdy sjezd sociální demokracie přijal tuto rezoluci: „Sjezd potvrzuje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, SČK, MNS, KSČM, LB a SDL.“

Výsledky právě skončených voleb ale v případě porušení tohoto usnesení Lidovým domem zaručovaly svazku sociálních demokratů, komunistů a Sládkovy SPR-RSČ skromné, pouze o jeden mandát, přesto většinové vládnutí. Povinností reportérů bylo položit na první pohled zbytečnou otázku dvěma ze tří (Sládek příliš nekomunikoval) předsedů.

Začali jsme u Zemana, který nás ujistil, že bohumínské usnesení bude zachováno. Jenže novinová zpráva musí mít všechna dostupná vyjádření, tak jsme se vydali z Lidového domu do ulice Politických vězňů za Grebeníčkem. Ten ale překvapivě naznačoval, že se Zemanem domlouvají, když ne globální, tak alespoň částečnou spolupráci.

Opět jsme se nechali ohlásit u Zemana a sdělili jsme mu, co řekl Grebeníček. Výraz Zemanovy tváře vidím před sebou ještě dnes. Bylo z něj zřejmé, jaké má mínění o intelektuálních kapacitách předsedy komunistů. Oficiálně však neřekl žádné sprosté slovo, jen zopakoval, že bohumínské usnesení platí.

K čemu by také potřeboval KSČM, když mu stabilní, a navíc nesmrduté vládnutí zajistit nemohla? Nejspíše už tehdy dával v myšlenkách přednost opoziční smlouvě.

Jak dávno to bylo!

Dnes se můžeme podívat na koalice kandidující v krajských volbách a uvidíme například, že v jednom regionu se bude ucházet o úspěch formace s názvem STAČILO! v Ústeckém kraji. Oprávněná otázka zní, proč to zmiňuji v souvislosti se sociální demokracií a KSČM. Odpověď je prostá: protože je to koalice komunistů, sociálních demokratů a národních socialistů, která ovšem vystupuje pod názvem, pod nímž se KSČM schovala v nedávných evropských volbách a získala dva poslance.

Komunisté se více než před stoletím vynořili z těla sociální demokracie, pak tento vetřelec nějaký čas existoval samostatně, následně socany sežral, v dalším historickém období se opět rozdělili a teď to vypadá, že někdejší rudý vetřelec pomalu a definitivně stravuje polorozpadlou mrtvolu SOCDEM.

Nu což, mršina je pro komunisty vhodnou pochoutkou. Socani ale na silnici v podobě popela skončí sotva. Časy se přece jen změnily.

Výběr článků

Načítám