Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Smrádek ohrožen, anaerobové úpí

Češi žijící v zahraničí budou moci hlasovat poštou. V pátek to schválili poslanci vládních stran navzdory protestům opozičního ANO a SPD. Poprvé tak budou Češi v cizině hlasovat příští rok, pokud návrh schválí Senát a podepíše prezident.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Překážky v horní komoře parlamentu a na Pražském hradě se prozatím neočekávají. V celé věci jde o naplnění práva občanů České republiky volit. Pokud doběhne procedura zavedení korespondenční volby do zdárného konce, zmizí rozdělení občanů České republiky na dvě kategorie s nestejnými možnostmi. Jedni mají volební místnost obvykle v krokové dostupnosti a za cestu pěšky tam a zpátky neplatí nic. Druzí mají volební místnosti často mnoho stovek kilometrů daleko a za možnost vykonat své volební právo platí nemalé peníze z vlastní kapsy, které jim nikdo nekompenzuje.

Přesto doprovází akt nastolení spravedlnosti vytrvalé úpění jeho odpůrců. V parlamentu je zastupují ti praví, ANO a SPD. Jádro námitek lze shrnout do jediné věty: Mají sedět doma na zadku, my je rádi nemáme! To je adresováno občanům ČR, kteří zrovna nelpěli na rodné hroudě, kde jim zpravidla nositelé citovaného názoru házeli klacky pod nohy, takže odjeli tam, kde budou moci uplatnit své talenty lépe, tedy výhodněji pro sebe a užitečně pro svou novou zemi, když je ta, v níž se narodili, nebyla schopna ani ochotna přilákat vlídnější tváří.

To je dlouhá historka. Sahá zpátky do dob vládnutí komunistů. Zatímco v Polsku, Maďarsku, neřkuli Jugoslávii měli ke svým lidem, kteří odjeli do ciziny a tam se usadili, docela normální vztah, Československo se přitulilo k sovětskému dubisku a stejně jako Sověti po občanech SSSR vyžadovalo po Češích a Slovácích, kteří vyjeli do kapitalistické ciziny, hlášení o stycích s emigranty.

Také si dobře vybavuji častou reakci po listopadu 1989. Zatímco v baltských státech šli bývalí emigranti do nejvyšších státních funkcí, v Česku se setkávali s nevraživostí a výtkami typu „Vy jste si tam váleli šunky, když jsme tady strašně trpěli!“.

ANO a SPD zastupují právě tyto trpitele. A jako jejich reprezentanti zákonitě nemají u občanů ČR v zahraničí žádnou vážnost. Ve sněmovních volbách 2021 získalo tam ANO 4,99 procenta a SPD 2,19 procenta hlasů. V prezidentských volbách 2023 měl v zahraničí kandidát aktivních občanů Petr Pavel 95,21 procenta hlasů, zatímco kandidát těch dalších Andrej Babiš získal 4,78 procenta hlasů.

Bodejť by ANO a SPD nebyly proti korespondenční volbě. Pro ty, jejichž hlavní hodnotou je smrádek, ale teplíčko, je to ohrožení přívalem kyslíku. Anaerobové však kyslík neradi. Proto tak úpí.

Očima Saši Mitrofanova: Rusko neví, co s vrahy a sadisty, kteří se vrátili z války

Očima Saši Mitrofanova

Výběr článků

Načítám