Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Slušnost preferována, pěst připravena

Ústavní soud odmítl stížnost Tomia Okamury, uzavřel tak spor kvůli přízvisku Pitomio, jímž politika opakovaně označil časopis Reflex. Podle soudu vždy záleží na kontextu, ale v principu je karikatura jména přípustná.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Ve veřejné či politické debatě jsou však i názory nadnesené a přehánějící ústavně chráněnými,“ stojí v usnesení senátu.

„Kritizovaná osoba může být karikována různými způsoby a neexistuje důvod, proč by karikatura či parodie na jméno měla být z této možnosti vyloučena. Půjde vždy pouze o přiměřenost zvoleného hodnoticího soudu, respektive o zvážení kontextu,“ uvedl soud.

Konstatoval zároveň, že svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk včetně veřejně činných osobností samoúčelně cíleně zesměšňován.

Co z toho vyplývá pro naše běžné dny? Několik věcí.

Například že když Andrej Babiš mluví česky jako hotentot, a přitom se stylizuje do pozice mluvčího českého národa, pak je nejen přípustné, ale také žádoucí pro záchranu psychického zdraví společnosti psát a říkat, že je to negramot hlásající genetickou nadřazenost národa, jehož jazykem umí pouze blábolit.

Anebo když Alena Schillerová s Klárou Dostálovou ve snaze získat voliče křepčí na TikToku jako přerostlé puberťačky, je správné psát a říkat, v zájmu nepřetečení hlouposti přes okraj nádoby, v níž by měla kvůli psychickému zdraví společnosti zůstávat, že jsou to pravnučky Marfušiny, které jen mají lepší make-up než červenou řepu.

Sami výše jmenovaní udělali ze svého vzezření a způsobu mluvy veřejnou a politickou debatu, v níž Ústava chrání také názory nadnesené a přehánějící.

Prostý miliardář Babiš, který nešaškuje v politice, by zajímal jen své zaměstnance a kolegy prosté miliardáře, jinak by byl lidem ukradený. Řadové úřednice Schillerová a Dostálová by zajímaly leda své kolegyně, které by je pomlouvaly kvůli manýrám či oblečení.

Ale chtěli na světlo. Takže to mají přesně podle Švejka: „Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku!“ Stěžovat si můžou na lampárně.

Že by se zamysleli, proč nikdo příčetný nevrací údery dejme tomu Petru Fialovi (teď nemám na mysli sektu s názvem Fyjalo octup!, protože nejsem psychiatr), v to nedoufám. Přitom ještě Isaac Newton, když mu furt padala ta jablka na hlavu, vymýšlel zákony a mezi nimi ten třetí, každá akce vyvolá stejně velkou opačně orientovanou reakci.

Nebudeš sprostý ve veřejných a politických debatách, nevrátí se ti to, chytráčku s Vysokou školou života. To platí i pro nepolitiky bez funkcí, zato s neodolatelnou touhou urážet, prudit a vyzývat k násilí, zpravidla anonymně pod pláštíkem neviditelnosti na internetu. Takže: slušnost preferována, pěst připravena.

Výběr článků

Načítám