Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Slunéčka sedmitečná s volebním právem

Jdete si takhle kvetoucí loukou a na vaší cestě se raduje ze života slunéčko sedmitečné. Raduje se, raduje, než na něj šlápnete. Je po slunéčku. Přitom o vaší existenci předem nic netušilo. Protože nemá mozeček, neumí věci předvídat. Člověk by ale tuto schopnost mít mohl. Neříkám, že by měl, nebo dokonce musel. Protože, jak známo, lidé jsou různé, blbé a pitomé.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Problém tkví ve schopnosti vidět více, než činí obzor běžného života. Na jednu stranu nelze nikomu vnucovat, aby měl touhu získat více informací, než potřebuje k vlastnímu dennímu provozu. Na stranu druhou ale žijeme v systému, kde má stejnou váhu volební hlas člověka chytrého, který má komplexní představu o světě, a krátkozrakého konzumenta všedních dnů.

Jednou z cest, jak lépe chápat hrozby světa, je vstřebávání zkušeností lidí, kteří už prošli peklem, které nám klepe na dveře, a je pouze na nás, jestli ho pustíme dovnitř. V neděli jsem byl na setkání harleyářů se dvěma ženami, které musely opustit Rusko proto, že jsou proti Putinovi. Irina Ščerbakova je spojena s lidskoprávní organizací Memorial a Olga Misiková, která by mohla být její vnučkou, se postavila šikům ruských policajtů, připravených mlátit demonstranty, a předčítala jim z ústavy RF.

Obě ženy se snažily přiblížit posluchačům – a motorkáři byli mimořádně pozorní, se zájmem o věc a otázkami k ní – míru nebezpečnosti jedovatého mraku, který se blíží k Česku z východu a už otrávil Slovensko. V tom spatřují svou hlavní roli v nuceném exilu.

Ve stejné době zazněly ve veřejném prostoru hlasy dvou dalších mimořádně bystrých ruských exulantů. Politolog Vladimir Pastuchov: „Řada relativně ‚vegetariánských‘ desetiletí vytvořila u velké části západních elit, zejména u mladých lidí, iluzi, že svět bez násilí je uskutečnitelným scénářem, o který je nejen třeba usilovat, ale který lze okamžitě uvést do praxe s radikálním maximalismem, jenž si zaslouží lepší uplatnění… Se vší pravděpodobností budeme nyní muset projít poměrně dlouhým obdobím obnovy práva síly, než nastanou podmínky pro obnovu síly práva.“ Proto musíme spoléhat na sílu, nikoli na slova.

Filozof a šéfredaktor listu Novaja gazeta Evropa Kirill Martynov napsal, že sebevražda Ruska, k níž nevyhnutelně spěje, „může ukončit dějiny lidstva globální jadernou válkou, nebo se může, budeme-li mít štěstí, omezit na domácí teror a odcizení budoucnosti země“.

Zkušenosti těch, kteří zažili peklo na vlastní kůži, není radno podceňovat. A jít volit. Protože slunéčka sedmitečná s volebním právem mohou přivést pod ruskou botu i lidi, kteří nepostrádají rozum. A pak už bude jen křup!

Výběr článků

Načítám