Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sebevražedné komando hlásí příchod

Jedním z nejlepších filmů všech dob a národů byl a zůstává Život Briana. Jednou z nejlepších epizod tohoto snímku je ta se sebevražedným komandem.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Brian je na kříži, strážníci se lekli blížících se vojáků a rozprchli se. Jenže místo toho, aby vojáci Briana osvobodili, uvedou se jako sebevražedné komando a ve jménu ideálů slavnostně spáchají suicidium.

Polskem i zainteresovanými kruhy v Evropě teď hýbe rozhodnutí premiéra Donalda Tuska a jeho vlády (čtyři ministři byli proti) dočasně omezit v zemi právo na azyl. Tusk to ve velkém rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza spojil s posíláním na polské území speciálně vycvičených diverzantů z Blízkého východu, které připravilo Rusko a přepravilo Bělorusko přes polskou východní hranici. Prostě válka.

Dovolím si uvést několik obecně platných výroků polského premiéra.

„Ano, jsou to populisté, kteří vědí, že ten, kdo obnoví kontrolu nad hranicemi a zajistí bezpečnost území, získá podporu mnoha lidí, ale to nic nemění na tom, že je třeba to udělat. Na tomto poli se bude rozhodovat o budoucnosti Evropy a Polska. Jedinou otázkou je, zda ji zajistí pravicoví populisté, nebo liberální demokracie.“ - „Demokraté - ve vnitřní i vnější politice - nesmí být bezmocní, impotentní, neschopní jednat a čelit zlu. Když jde o zásadní věci, musíme být schopni za ně bojovat. Pokud máme moc, měli bychom být tvrdí tam, kde je to nutné.“

Spisovatel Viktor Šenderovič je významná postava té ruské kultury, která navazuje na vzory 19. a 20. století. Zároveň má schopnost analyzovat vývoj a měnit stanoviska. Od všeobjímajícího až sebevražedného humanismu dospěl k reálnému pohledu na svět. Ve svém nedávném textu odpovídá aktivistce hořekující nad izraelskou válkou o vlastní existenci, že v jejím průběhu hynou také civilisté, a uvádí příklad spojeneckého bombardování Drážďan:

„Mělo se bombardovat, nemělo se bombardovat? Vždyť tam jsou lidé! Je přece třeba okamžitě zastavit zločiny americké soldatesky, vždyť jde o genocidu německého národa!… Bohužel nešlo dostat obyvatelstvo Drážďan z Hitlerova područí, aniž by byl Hitler zničen. Pro zničení Hitlera se musela bombardovat německá města, která bohužel obývali jeho rukojmí.“

Velkým problémem demokratických zemí je to, že vychovaly několik generací svých obyvatel v iluzi, že svět je v jádru dobrý a že pomáhat je třeba každému. Vrcholem této absurdity jsou LGBT+ lidé podporující Hamás.

Tito a jiní, na první pohled nejšlechetnější příslušníci svobodných společností, jsou často nechtěnou pátou kolonu barbarů, kteří útočí stále intenzivněji. Je to sebevražedné komando. Vem je čert, kdyby zároveň neotevírali brány zlu připravenému zničit všechny.

Související články

Výběr článků

Načítám