Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Připravit se na ošklivé krávy

V reakcích na výsledky krajských a prvního kola dílčích senátních voleb se opakuje údiv a šok těch voličů, kteří upřímně nechápou, jak může někdo v jejich zemi a navíc v tak ohromující míře volit zástupce takových subjektů jako ANO, SPD, Stačilo! a dalších z této politické rodiny.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Existují samozřejmě vysvětlení praktického typu jako například nízká účast a zároveň vysoké zastoupení voličů podobného zaměření. Ale odpověď, kterou hledají lidé, kteří až nyní prožili šok z reality, které se léta vyhýbali, není přece pouze v nízké účasti. Je v trvalé přítomnosti spoluobčanů, kteří vždy volili něco takového jako ANO a tak podobně a vždy stejně volit budou.

To není kritika existence těchto spoluobčanů, protože se příroda kritizovat sice může, ale nemá to smysl. Jen se snažím říci, že život je efektivnější s otevřenýma očima.

Lidé, které zmiňuji, utrpěli šok, protože byli vychováváni s obrazem světa, v němž pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Přitom dějiny ukazují, že pokud k tomu tu a onde dochází, jde spíše o nedorozumění. Zastoupení služebníků lži a nenávisti je však stále silné už po staletí.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

„Z toho, co jsem se dověděl z tvé zprávy a z odpovědí, které jsem z tebe pracně vymámil a vyždímal, nemohu leč usoudit, že valná část tvých krajanů je nejškodlivější hnusná havěť, která se kdy z dopuštění přírody plazila po povrchu země.“ To říká král obrů Gulliverovi poté, co ten pyšně přednesl zprávu o dokonalém politickém zřízení své země. Gulliverovy cesty vyšly v roce 1726.

Puškinův verš z básně Rozsévač může posloužit jako komentář ke každým demokratickým volbám a k těm českým včetně právě proběhlých jakbysmet:

„Nuž, pas se, lide! měj si hody! -

Tys k hlasu cti hluch beztoho.

Co dobytek má ze svobody?

Jen bít a stříhat nutno ho.

Tvým dědictvím je s rodů v rody

jen bič a s rolničkami jho.“

Puškin napsal tuto báseň v roce 1823.

Vědomí dobrých lidí, kteří dnes prožívají šok, bylo formováno humánními pohádkami, jejichž vznik lze pochopit, protože drtivá většina nyní žijících vyrůstala po strašlivé druhé světové válce, kdy se přinejmenším Evropa snažila vybudovat když už ne věčný, tak alespoň trvalý mír. Teď se ale denně přesvědčujeme, že tato doba je pryč.

Neboť stojí psáno:

„Ty vyhublé a ošklivé krávy pak sežraly těch sedm prvních, tučných krav. A ačkoli je sežraly, nebylo to na nich vůbec znát, neboť byly stejně ošklivé jako předtím.“

Na to je třeba se připravit.

Očima Saši Mitrofanova: Česká košile a ruský kabát

Komentáře

Výběr článků

Načítám