Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Případ na jednu lulku

Sherlock Holmes jednou dostal na stůl podivný případ, kdy chlápka vylákali z jeho podniku hochštapleři, aby mohli nerušeně vykopat podzemní chodbu do banky, kde chtěli ukrást zlaté mince. Holmesologové vědí, že to byla povídka Spolek ryšavců.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Vějičkou bylo právě založení tohoto fiktivního spolku, neboť dotyčný měl zářivě rudé vlasy, a slib finanční částky za to, že bude někde jinde a nehne se odtud. Pro Holmese to byl problém tak na tři lulky. Ale svého protivníka, jistého Johna Claye, respektoval. Podle Holmese to byl čtvrtý nejprohnanější chlap v Londýně.

Teď uděláme skok domů, do Česka.

Kolega Petr Honzejk popsal, v čem bude spočívat rébus nadcházejících krajských a senátních voleb.

Na první pohled to přitom žádná záhada není. Lidé po čerstvých zkušenostech se schopnostmi politiků během povodní si prostě vyberou ty, u kterých důvodně předpokládají um a pracovitost.

Jenže tato prognóza počítá s inteligencí když ne na úrovni Sherlocka Holmese, tak alespoň doktora Watsona. Je to reálná představa, týká-li se masového voliče? No není. Stačí se podívat, co všechno se vyvalilo i během záplav.

Pak není divu, že Karlové Havlíčkové, Andrejové Babišové a Aleny Schillerové, ať už jsou v jakékoli podobě, sázejí na podkopání šancí vlády a stran, které ji tvoří, i zcela nesmyslnými útoky na ty jejich představitele, kteří se povodním účinně postavili.

Chlápka v povídce o Spolku ryšavců nalákali zločinci snadno na dvě věci a za jednoho předpokladu. Předpokladem je malá schopnost přemýšlení a přehnaná důvěřivost vůči šmejdům. Lákadly byly příslušnost k určité skupině, ne-li sektě, a chamtivost, kdy si i pro malý obnos nechá dotyčný vrtat koleno.

Pak to dopadá podle následujícího svědectví z praxe.

Homes o svém protivníkovi řekl: „Je to pozoruhodný chlapík, ten John Clay. Jeho děd byl vévoda z královského rodu a on sám studoval v Etonu a Oxfordu. Je stejně prohnaný jako obratný, a i když narážíme na každém kroku na jeho stopy, nikdy nevíme, kde po něm pátrat. Jeden týden vybere pokladnu ve Skotsku a druhý věnuje někde v Cornwallu peníze na postavení sirotčince.“

Babišův původ není vznešený, což mu jde k duhu, protože se maskuje jako ublíženec a láká členy do Spolku ublíženců. Jinak je rovněž obratný. Těch hal pro Sáblíkovou, co už postavil…

„Nemá to smysl, Johne Clayi,“ řekl Holmes mírně, „stejně nemáte nejmenší naději.“ Holmesovi se to říkalo. Nemíchali se mu do práce žádní členové pochybných spolků. Náš případ je sice na jednu lulku. Jenže bez účasti na volbách se nevyřeší.

Výběr článků

Načítám