Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Předem varován, lépe vyzbrojen

Prezident Petr Pavel minulou středu jednal s vládou o zajišťování obrany. „Bavili jsme se o tom, že obrana země není jen o modernizaci armády, ale že je to záležitost celé společnosti, jejího mentálního nastavení z hlediska odpovědnosti,“ uvedl prezident.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bezpečnostní situace ve světě je mimořádně vážná, což se promítá v řadě oblastí i do dění v Česku, řekl o pár dnů později ředitel BIS Michal Koudelka. Svět je podle něho ve varu a nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu.

Svět je na hraně globálního konfliktu, řekl šéf BIS

Domácí

Ministerstvo vnitra ve stejné době vydalo zprávu o extremismu na území ČR v letošním prvním pololetí. Mimo jiné zaznamenalo velký vliv kremelské propagandy. Z některých dřívějších pravicových extremistů se stali zastánci kremelského režimu a začali propagovat „mír“ na Ukrajině. Ortodoxní komunisté také hlasitě volají po míru, což v jejich pojetí znamená ukončení podpory Ukrajině, aby ji Ruská federace mohla snáze dobýt.

Projevy otevřeně či skrytě nahrávající nepřátelskému působení Ruské federace proti České republice se v tuzemsku úspěšně etablovaly. Mají stálé odběratele, kteří odmítají věřit informacím seriózních médií. Už nejde pouze o to podkopávat, oslabovat důvěru v Českou republiku a vyvolávat v ní antagonismy, ale o nastolení pocitu, že Ruská federace je pozitivní, zdravou a progresivní alternativou. To stále cituji ze zprávy ministerstva vnitra.

Tato zpráva rovněž uvádí, že ruské bezpečnostní složky získaly v Česku solidní a snadno ovlivnitelnou základnu pro šíření svého vlivu. Kdo to je?

Na to odpovídá průzkum CVVM, který vyšel v těchto dnech. Otevřenost možnosti autoritativního způsobu vlády deklarovala více než čtvrtina (27 %) oslovených, další necelá pětina (17 %) se domnívá, že je lhostejné, zda v zemi panuje demokratický, nebo nedemokratický režim. Návrat komunistického způsobu vlády by uvítala asi sedmina (14 %) českých občanů, více než čtyři pětiny (83 %) ale s návratem ke komunistickému způsobu vlády nesouhlasily.

Inteligentní člověk nepotřebuje nápovědu, na jaké spoluobčany a politiky, kteří je zastupují, proto nepřítel v Česku cílí. Je zde však další důležitá věc. Situaci, v níž by v ČR silný vůdce nahradil vládu a volený parlament, za pravděpodobnou či přinejmenším možnou považuje 10 procent české veřejnosti, podle 30 procent to není příliš pravděpodobné a podle 58 procent dotázaných to dokonce není vůbec pravděpodobné.

Opravdu ne? Koukněte na Maďarsko nebo Slovensko. Koukněte na české obyvatele a politiky, kteří propagují lopatkovou zásadu, tedy že vládnout má ten, kdo ostatní zmasakruje lopatkou. Připomenu, že se tímto pravidlem řídí dle svého veřejného vyjádření Andrej Babiš.

Stále platí: předem varován, lépe vyzbrojen.

Očima Saši Mitrofanova: Dálnice gulagu v ruské mentalitě

Očima Saši Mitrofanova

Výběr článků

Načítám