Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přátelé na telefonu

Prezident Petr Pavel v uplynulých dnech promluvil k českým velvyslancům a pak podepsal zákon, který umožnil českým občanům v zahraničí volit korespondenčně.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Pro ty, kteří žijí daleko od domova, ale ke své zemi si zachovali vztah a není jim jedno, co se v ní děje, je možnost korespondenční volby významným ulehčením,“ poznamenal prezident. Ve stejném projevu přiblížil, jak chápe svůj hlavní úkol ve funkci. Jako prezident republiky chce působit tak, „aby nepřevládlo zvůlí poháněné právo silnějšího“.

S velvyslanci mluvil o zahraniční a bezpečnostní politice. Tady podle něj „není přednějšího úkolu než pokračující podpora Ukrajiny. Zastavení a především neúspěch ruské agrese je v našem bytostném zájmu. Ačkoliv jakýkoliv úspěch Ruska by byl samozřejmě vnímán jako vítězství, pro nás by to znamenalo dopady nejenom do hospodářské a politické nestability, ale třeba také další významnou uprchlickou vlnu“.

Prezident také sdělil, že v červnu byla na Hradě potvrzena shoda mezi vládou a největší opoziční stranou na tom, „že je v našem zájmu Ukrajinu dále všestranně podporovat a usilovat o takový mír, který bude spravedlivý a trvalý“.

Hlava státu musí být z definice diplomatem. Publicista nemusí. Proto říkám, že největší opoziční straně, míněno ANO, toto ujištění nevěřím. Není totiž žádný důvod věřit někomu, kdo v minulosti mnohokrát prokázal, že sliby nešetří, ale také je nedodržuje, a občas otevřeně čachruje s pravdou či šíří lež. Kdo se chce pokochat příklady, má možnost.

Navíc nelze podporovat Ukrajinu a zároveň chrlit nevraživost k Ukrajině. Například tady, ale zdaleka nejen v tomto případě.

ANO není spolehlivé ani v dalším bodě. Podle prezidenta je základním principem existence NATO odstrašení: „A odstrašení rozhodně nebude představovat tabulka, ve které budeme vykazovat dvě, tři, nebo dokonce čtyři procenta, která utratíme z HDP za obranu.“ Andrej Babiš ale kudy chodí, křičí, že současná vláda je ukrajinská, nikoli česká, pod ním žádné zbrojení nepřichází v úvahu, a také táhle kvílel, že Petr Pavel pošle Česko do války.

Jak s tím souvisí možnost pro české občany v zahraničí mít lepší podmínky volby poslanců? Bezprostředně. V cizině se dokážou uplatnit jen ti Češi, kteří na to mají. Lidé, kteří obstáli v tvrdých zkouškách, nechtějí být stádem vedeným bačou, který se řídí právem silnějšího, v jeho podání „lopatkovou teorií“. Předchozí výsledky ukázaly, že ANO nevolí.

Dostali teď šanci mnohem výrazněji přispět k dění v Česku. Proto, jak se říkalo v někdejší TV hře, budou pro svobodu v zemi přítelem na telefonu. A proto bylo ANO tak hystericky proti příslušnému zákonu.

Češi budou moci volit ze zahraničí korespondenčně už od příštího roku

Volby

Výběr článků

Načítám