Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Politická mýdlová opera

Mýdlová opera (anglicky soap opera) je žánr rozhlasového nebo televizního seriálu, zabývajícího se převážně mezilidskými vztahy. Příběhy jsou většinou jednoduché, dramatické až melodramatické.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

To je definice z Wikipedie, kdyby někdo tento termín neznal. Ale spíše byla valná většina lidí s různými druhy soap opery v přímém nebo zprostředkovaném kontaktu. Pro někoho má podobu Ulice, pro jiné Ordinace v růžové zahradě, další čtou bulvární listy a zbytek je přinejmenším informován o tom, že tyto způsoby zabíjení času patří k oblíbeným kratochvílím mnoha spoluobčanů.

A teď běží doslova lukulské hody!

Co se stalo?

CEO vyhodil neschopného manažera. Že je neschopný, rozhodl se ve chvíli, kdy už měl plné zuby nekonečných slibů podřízeného, že bude líp.

Tak by to vypadalo v soukromé firmě a věru by to na zápletku mega sledovaného seriálu nevydalo. Jenže ona to byla česká vláda a tak už pár dnů trvá boom sledovanosti. Aniž by kdokoli věděl, jak to všechno ve skutečnosti proběhlo, vynáší se emotivní soudy, vytváří se vojska zarytých stoupenců rozbíjení vajec na tlustém či na tenkém konci, členové protichůdných družin se navzájem urážejí a je prostě šrumec.

Jaký je ale půdorys?

Pirátská verze situace:

  • Piráti jsou dobří
  • ODS je hnusná
  • ODS celou dobu házela Pirátům klacky pod nohy, aby nemohli odhalit, jak je ODS hnusná
  • Kmotři přinutili Fialu, aby vykopl Piráty z vlády
  • Lidi povídaj, že je ready budoucí vláda ODS a ANO

Věcná situace:

  • Piráty nikdo z vlády nevyhazoval
  • Bartoš fakticky není jejich předseda, rezignoval
  • Vláda zůstane většinová i bez Pirátů
  • Ze tří pirátských ministrů měl mimořádnou hodnotu pouze Lipavský
  • Piráti jedou styl Tomio Okamura; stejné nepravdy (Michálek: Fiala vykopl z vlády Piráty), stejné používání konspiračních teorií jako údajné reality

Petr Fiala rozhodně musí vysvětlit, proč Bartoše odvolal tak divně, po osobním jednání, na kterém mu to neřekl. Ale jedinou opravdu hodnotnou linkou, kterou stojí za to sledovat, je případ Jan Lipavský.

Po debaklu v nedávných volbách vyjádřil přání, aby z Pirátské strany vyrazili komouše. Teď to vypadá, že bude muset odejít sám jako zrádce velkých idejí Strany. Ve skutečnosti pobývá už dávno a úspěšně mezi dospělými a zůstávat s infantily by bylo neústrojné.

Zásadní rozdíl mezi vládou a soukromou firmou spočívá v tom, že premiéra mohou vyměnit hlasováním všichni, kdo o to budou mít zájem. Takže vzhůru do příštích voleb. Ale dospělý vztah k jakékoli vládě pro mě vypadá následovně:

Výběr článků

Načítám