Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pirátští kovorolníci

Byl kovorolník více rolníkem, nebo více dělníkem? Na první pohled je to otázka stejně střelená jako rozjímání o nesmrtelnosti chrousta či spor o to, jestli je ODS pravicová. Přesto je určení příslušnosti jistých kovorolníků dost důležité nejen pro ně samotné, ale také pro vývoj české politiky.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Mám na mysli mnohoobročníky pod označením Česká pirátská strana. V nedávných volbách do Evropského parlamentu zaznamenali debakl. Šest celých dvě desetiny procenta hlasů a jeden poslanecký mandát.

Piráti jsou vládní stranou. V roce 2004 také proběhly volby do Evropského parlamentu a tehdy byla vládní stranou ČSSD. Dosáhla 8,78 procenta a získala dva mandáty. Stálo to místo tehdejšího šéfa strany a premiéra Vladimíra Špidlu.

Nejsou to navlas stejné situace, ale sociální demokraté tehdy měli dokonce o něco lepší postavení na finiši než současní Piráti. Dál by se rozvíjel příběh ČSSD, nyní SOCDEM, která v letošních eurovolbách zkrachovala. Ale to není dnešní téma.

Dnešním tématem jsou pirátští kovorolníci. Čím vlastně jsou? Původní rozevlátou partou buřičů, kteří chybějící znalosti, neřkuli zkušenosti vyvažovali drajvem a přidrzlostí? Nebo už se naplnil proces popsaný kdysi dávno, ale stále platný, a který se dá umístit do Goethovy věty: „Mladí revolucionáři, staří hofráti“?

Flint aby se v tom vyznal.

Mají mezi sebou jak předsedu, vicepremiéra a ministra Ivana Bartoše, který už je dokonalým hofrátem, přičemž se nedá říci, že by v této státní funkci byl špatný. Natož Jana Lipavského, který je ve své funkci ministra zahraničí vynikající. Či Olgu Richterovou, která by dělala čest každé sociálně laděné vládní garnituře. Jinými slovy, lidi systému.

A zároveň je každý pohled do viditelných vod členské a funkcionářské základny důkazem, že zásady politického anarchismu, který se tváří jako přímá demokracie, ve fundamentu strany přetrvávají a jsou s to zbourat každý krok vlastních zástupců v systému.

Proč? Protože mnozí Piráti systém nesnášejí a někteří přímo nenávidí. Takovou mají krevní skupinu.

Kdo by vlastně měl takovou stranu volit? Stárnoucí levičáci, kteří si pamatují 60. léta a zoufale hledají alespoň někoho s podobnými názory v dnešní politice? Dejme tomu. Ale takových pamětníků je málo. Nebo patří k jejich voličům woke lidé? Dejme tomu. Ale těch je v Česku také jen tolik, aby byli slyšet, nikoli aby určovali politiku.

Anebo je budou volit umírnění stoupenci systému? Dejme tomu. Ale pouze Bartoš, Lipavský a Richterová, to je pro tyto voliče také málo, když spatří výstřelky jiných členů posádky.

Takže dělníci, nebo rolníci? Dokud nebude jasno, ani odchod do opozice podle mě nepomůže.

Výběr článků

Načítám