Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pár dnů, kdy budou pršet Babišova lejna, lze vydržet

Fekální vůz je v běžné řeči hovnocuc. Raději použiji pro další zmínky náhradní termín lejna. Ono je to nakonec k nerozeznání. Lejnocuc vycucává, tedy vysává lejna, následně je schraňuje a v závěrečné fázi vypouští na předem určeném místě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Lejnocuc se však může porouchat, nebo se může jednat o mechanismus, jenž byl záměrně upraven tak, že nenásleduje standardní závěr procesu. Místo toho přichází rozptýlení lejn pod značným tlakem na hlavy lidí. Je to modernější úprava staršího procesu, který lidová slovesnost zachytila v jazyce prostřednictvím výrazu (opět použiji jemnější náhradu) „kálet na hlavu“.

Upravený a modernizovaný lejnocuc spustil ihned po vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb Andrej Babiš. Jeho lejna momentálně prší tak, že se jim nelze vyhnout. Lejna smrdí a ta Babišova nejsou výjimkou.

Pěkný kousek teď visí po republice na billboardech. Prosím vás, nemám na mysli tvář samotného Babiše, která je na těch lživých billboardech také. Míním jeho obsah. Prosím vás, zase. Nemyslím tím obsah Andreje Babiše. Veřejnost měla dost času, aby jej prozkoumala ve své vlastní laborce a aby zjistila, co je to za hmotu. Jde o obsah jeho sdělení.

Straší voliče, že Petr Pavel v případě zvolení prezidentem zatáhne zemi do války. Proč je to lež, odpovídá v jednotlivých bodech ústavní právník Jan Kysela. Uvedu závěr jeho rozboru: „Náš ústavní pořádek ani právní řád jako takový nesvěřuje prezidentu republiky žádné kompetence, jimiž by mohl ‚zatáhnout‘ Českou republiku do války, i kdyby si to nakrásně přál.“

Zkrátka a dobře, konzistence Babišových lejn je přesně taková, na kterou jsme zvykli. Vybavte si jeho někdejší prohlášení, že není politik a nikdy jím nebude, a nynější výkřiky, že je zkušený politik, a proto musí sedět na Hradě. Nebo případ s vlastnictvím Čapího hnízda: co prohlašoval a co pak sám uznal jako vlastní lež. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

Pršící lejna z Babišovy mašiny mají jediný účel, znechutit lidem prezidentskou volbu a odradit je od účasti ve druhém kole a hlasu pro Pavla. Babiš totiž už nemá kde brát nové příznivce. Proto potřebuje zasmradit co nejvíce voličů soupeře. Má to ale zajímavý efekt, který je jiný, ba přímo opačný než Babišovo očekávání.

Pozoruji, kolika lidem po Babišově definitivním odložení masky došlo, že společnost je ve stavu studené občanské války. Prezident Babiš by znamenal zvýšené riziko jejího převedení do horké fáze. Prezident Pavel pak opačnou tendenci. Kvůli budoucnosti své a budoucnosti země lze vydržet pár dnů, kdy budou pršet Babišova lejna.

Reklama

Výběr článků

Načítám