Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ohlas písní ruských po slovensky

Nad Smerom sa blýska. Slovenská strana Směr-SD ve středu zkritizovala postup české policie v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Strana tvrdí, že čeští policisté odmítli stíhat výroky schvalující atentát na Fica.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Poslanec Směru a bývalý šéf slovenské policie Tibor Gašpar uvedl, že česká policie nestíhá ani výroky jako „to prase bylo potřeba zastřelit“. Gašpar citoval z rozhodnutí české policie, která se odvolala na svobodu projevu. Směr se mračil, že ani návštěva slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Praze nezměnila přístup české policie.

Česká policie uvedla, že je vázána trestním zákoníkem a řádem. Ministr vnitra Vít Rakušan sdělil, že česká policie je „striktně apolitická“ a kritiku ze strany Směr „považuje za nevhodnou“.

Ale to nebylo zpod Tater všechno. Úřad slovenské vlády vydal prohlášení, v němž označil za neuctivé vyjádření českého premiéra Petra Fialy, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne.

Slovenský novinář Vladimír Šnídl loni přehledně vysvětlil, proč je Slovensko nakloněno v době kremelské stavby nové železné opony v Evropě zůstat na ruské straně. Naléhavě doporučuji věnovat tomuto výkladu čas. Zmíním ty body, které hrají hlavní roli v současné kauze kritiky ze Směru. Je to slavjanofilství jako odpor k západním hodnotám, rusofilství jako odrůda slavjanofilství a obdiv k silné ruce jako odmítnutí demokracie.

Slovenský Směr kritizuje českou policii, že nestíhá schvalování atentátu na Fica

Evropa

Z Ruska neustále chodí desítky zpráv o tom, jak dva spolu chlastali a pak jeden druhého (nebo jedna druhého nebo jeden druhou, na pohlaví nezáleží) zapíchl, uškrtil nebo zbavil života jiným způsobem. Každý/á ruský/á ožrala totiž v určité fázi pařby položí kumpánovi/ce osudovou otázku, jestlipak si ho/jí váží. Je-li odpověď záporná či jen neutrální, hrozí fyzická újma až usmrcení.

Současná vládnoucí garnitura na Slovensku se ihned přihlásila ke Gustávu Husákovi. Ten, jak známo, svého času chtěl nabídnout Slovensko Stalinovi coby další sovětskou republiku. Základem SSSR bylo Rusko a dnešní Rusko Sovětský svaz již dohnalo a v lecčem předehnalo. Otázka, jestlipak si Fiala dostatečně váží vlády Směru a česká policie si váží Fica více než zásad svobody slova, je položena podle schématu Ruský mužik, náš vzor.

Velmi ruský je také údiv, jak to, že Petr Fiala nebo Petr Pavel nevěnovali Peteru Pellegrinimu nějaké to trestní stíháníčko Ficova kritika jako dárek jednoho pána veľkomožného jinému pánovi veľkomožnému.

Ale slovenští interpreti ohlasu písní ruských jsou přece jen malí páni. Vždyť Kreml řídí kokrhání. Fyzicky Česku neublíží, natož vážně. Jen vydávají decibely. Ale své místo na určité straně železné opony, zdá se, už zvolili.

Návštěva Prahy bude symbolem smíření, je přesvědčen Pellegrini

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám