Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nezlobte dědečka

S hudebním sluchem jsem na tom bídně, zazpívání by dopadlo hrůzostrašně. Ale zarecitovat to můžu: „Že kočka není pes, že včera není dnes…“ Však to mnozí dál znají. Tato písnička mi hraje v hlavě už pár dnů. A kdo za to může?

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nespěchejte s univerzální odpovědí, že samozřejmě Fialova vláda! Je to mnoha srdcí šampion Andrej Babiš.

Dne 14. října 2024 vyšel na Novinkách rozhovor, ve kterém prohlásil: „Nebudeme mít komunisty ve vládě. To absolutně vylučuju.“ Dne 18. října 2024 řekl v rozhovoru pro tn.cz: „Stačilo! je Konečná. Ona vyhrála ty volby, takže pro mě to nejsou komunisti. Nejsou to komunisti pro mě.“

Očima Saši Mitrofanova: Kdo po Putinovi? Rozhodně ne dnešní emigranti

Očima Saši Mitrofanova

Dne 20. října v Partii CNN Prima News zase promluvil tak, že mi ho jako vrstevníka, jen o něco málo staršího, bylo líto. Všechny nás věkově pokročilé to čeká, ale u Babiše byla zmatenost a dezorientace v tomto pořadu hodně viditelná. Řekl, že program Stačilo! vůbec nezná, a celým svým vzezřením volal o záchranu před zlou moderátorkou, která mučila hodného sešlého dědečka, jenž se chystá zase řídit stát jako svou firmu.

Co se dá dělat, život není peříčko. V jednom z předchozích rozhovorů se Babiš svěřil se svým přáním: „Kdybych mohl naklonovat Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou, tak by to bylo fajn.“ Představte si to. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ a tento zemský ráj na pohled obývají klony Schillerové a Havlíčka pod moudrým vedením klonisty Babiše.

Když půjdeme zpět do minulosti, narazíme na další známky Babišovy kognitivní vyčerpanosti. Ve svém známém vystoupení před dětmi pověděl, že kráva vyrábí mléko v žaludku, Měsíc a Slunce jsou planety a Švejk je kniha, kterou nečetl (ale chtěl tehdy být českým prezidentem). Ve stejném kusu vyprávěl, že se v životě řídí lopatkovou teorií, kdy vítězí ten, kdo umí mlátit jiné lopatkou po hlavě.

Patrně i on dostával v průběhu života takové rány – a teď ho to dohání.

Ale písničku, kterou jsem tuto úvahu začal, možná zná. A možná s ní nesouhlasí. Vždyť se v ní zpívá: „Že Brno není v Čechách a deštník není hůl, to každý zná, to každý ví.“ Brno je moc okaté, tak aspoň veřejně prohlásil, že Cheb je v Královéhradeckém kraji.

Před devadesáti lety byl natočen československý snímek Nezlobte dědečka. A já vám říkám, jo, nezlobte. Nebo až zase bude tento stát řídit jako svou firmu, tak na vás zaklekne. Už to dříve vyzkoušel.

Očima Saši Mitrofanova: Kreml ruským dětem – zakázat hru, vytáhnout samopal

Očima Saši Mitrofanova

Výběr článků

Načítám