Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nesvatá prostota

Jako desetiletý kluk jsem poprvé uviděl volně žijící paviány v suchumské rezervaci. Zaujala mě přísná hierarchie tlupy. Co je hierarchie, jsem věděl moc dobře, protože to byl základ sovětské společnosti. Paviáni proto připomínali lidi, ale s legrační vizáží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po šestapadesáti letech jsem zadal umělé inteligenci Gemini úkol, aby mi popsala pravidla v tlupě paviánů. Tady jsou úryvky z její odpovědi:

„Stáda paviánů jsou přísně hierarchická, s dominantním samcem, který se páří s dominantní samicí. Nižší samci a samice se podřizují hierarchii a mají omezený přístup k potravě a rozmnožování… Paviáni používají širokou škálu vokalizace, řeči těla a gest k vzájemné komunikaci. Mohou varovat před nebezpečím, vyjadřovat dominanci, navazovat přátelství a mnoho dalšího. Stáda paviánů si brání svá teritoria před jinými tlupami. Samci používají vokální projevy a značkování pachovými žlázami k vymezení teritoria.“

Mozek mi pracuje autonomně. Je to takový orgán přirozené inteligence. Není proto divu, že po přečtení závěrečné věty mi vyhodil jedno video a jeden obrázek. Já žádnou cenzuru mozku neprovozuji, takže má právo na svobodné vyjádření.

A když mě takto přivedl řetězec myšlenek a asociací k Andreji Babišovi, chci poznamenat, že po chaoticky zaslaném Babišově mailu nepravému Janu Rovenskému, aby vyhotovil kompro na ministra zahraničí Jana Lipavského se zapojením údajů o jeho ženě a dětech, necítím žádné překvapení, že Babiš něco takového udělal. Proboha, co jiného má dělat, když tohle má dobře naučené?

Závažnější mi přijde chování jedinců, kteří slepě dodržují pravidla tlupy a v mžiku plní rozkazy dominantního samce. Jednak jsou to zmínění nižší samci a samice, kteří jsou ale nižší jen vůči vůdci tlupy, jinak, vzhledem ke své blízkosti dominantní červené zadnici (samci paviánů mají červený zadek, to předpokládám, víte), trůní nad dalšími jedinci, kteří toto privilegium nemají.

Tady jsou motivy průhledné. Paviáni se drží dominantního vůdce proto, že mají mnohem vyšší šanci dostat se, hned po něm, k žrádlu. Lidé… vlastně ze stejného důvodu. Pouze se to žrádlo zhmotňuje nejen ve své prapůvodní podobě, ale rovněž ve formě peněz a moci, kterou mají nad jinými jedinci.

Co z toho ale mají takzvaní řadoví voliči? Sliby. A naději, že bude beztrestné ničit ty, kteří jim pijou krev. Tedy ty úspěšné. Legenda praví, že Jan Hus viděl stařenku, kterak přikládá větve pod hranici, na které měl být upálen, a povzdechl: „Svatá prostoto!“ Současní starší a mladší čekatelé na Babišovo pomstychtivé vládnutí s komprem na každého jsou také mezi našimi příbuznými, známými, kolegy. Jejich prostota je nesvatá. Je to kyselina.

Výběr článků

Načítám