Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nerozumná víra ve všemocný rozum

Před dvaceti lety jsem udělal tři celostránkové rozhovory s tehdejším premiérem a předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Vysvětloval, jak vidí politiku. Zanedlouho ČSSD Špidlu svrhla.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Premiér věřil, že oslovuje rozumné bytosti, kterým přece musí dojít, že jeho strana a vláda to myslí dobře. Tuhle partii s vlastní partají prohrál. Převažovaly v ní samozřejmě lidské bytosti nad inventářem, ale tyto bytosti byly ve své většině vůči racionálním argumentům imunní. Zcela konkrétně nebyly ochotny přistoupit na Špidlovu nabídku, že se už nebude krást a přilepšovat zasloužilým straníkům na účet eráru. To nebyl svět, kterému by rozuměly.

Novým předsedou strany a vlády se stal Stanislav Gross.

Po dvaceti letech se situace opakuje doslova v bleděmodrém.

Je tady nová doba. Místo tří obrovských rozhovorů jsou to jen štěky v podobě tweetů. Ale tím hůř. Koho chce těmito výkřiky premiér Petr Fiala přesvědčit, že jeho strana a vláda to dělá dobře?

Stále pozoruji názory vycházející z osvícenství jako základu výchovy, kterou lidé dostali a zatím nepřehodnotili. Tedy že například Trump nebo Babiš jsou tak okatě tupí, že je nikdo rozumný nemůže volit. Rozumný ne. Ale rozumných není mnoho, rozhodně to není většina.

V žádném případě to nejsou voliči ANO, SPD, KSČM převlečené za Stačilo! a dalších členů této party. Ty Fiala ani nikdo z vládnoucí koalice nepřesvědčí o své pravdě nikdy. Jsou to bytosti jiného založení. Jestliže premiérův pytel tweetových blech byl odpovědí na všudypřítomnou kritiku špatné komunikace vlády, obávám se, že šlo o zbytečně vynaloženou energii.

Tato komunikace směrem k zapřisáhlým nepřátelům vlády je jen házením písku do černé díry. Žijí v jiném vesmíru a na planetu svobodných demokratů nechtějí jednoduše proto, že je pro ně cizí. Především SPOLU však čelí jinému, pro tuto koalici existenčnímu problému. Podle nedávného průzkumu Medianu 31 procent voličů SPOLU v roce 2021 chce na protest proti politice těch, které zvolili, příště zůstat doma – a nechat volné pole bytostem z jiného vesmíru, který je ovšem i pro tyto voliče nejen cizí, ale rovněž velmi nebezpečný.

Lze vytušit, že vrátit by se možná dokázali v případě, kdyby se SPOLU a celá současná vláda výrazně vyhranily proti klientele z jiného vesmíru jako proti svým přirozeným nepřátelům schopným pohřbít polistopadovou svobodu.

Takovou pozici má momentálně jen Miroslav Kalousek, ale ten je pouhý volný hráč a kdoví, jestli nějakou stranu založí. V každém případě není zatížen tím, co táhne ke dnu současnou vládu. Nerozumnou vírou ve všemocný rozum.

Výběr článků

Načítám