Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Není vlas, není problém

ANO v úterý vyloučilo chomutovského primátora Marka Hrabáče, který je jako jeden z hlavních aktérů obviněn v korupční kauze týkající se podezření z manipulace s veřejnými tendry na severu Čech.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zároveň vyzvalo svou karlovarskou krajskou organizaci, aby vypověděla koalici s ODS. V kauze je totiž společně s Hrabáčem obviněn i tamní radní pro dopravu Petr Bursík (ODS). ANO tak jemňoučce naznačuje, že kradú všici, i ODS.

Pro nezúčastněného pozorovatele by to mohlo vypadat tak, že Hrabáč setřel pel nevinnosti z jinak čistého hnutí ANO, a proto se hnutí naštvalo, darebáka vyloučilo a vypovědělo koalici s ODS, v jejichž řadách se vyskytují obvinění, aby infekce nepřeskočila na cherubínky z ANO.

To je trik jako na vesnické pouti.

Jsem si jist, že korupce vždy existovala, existuje a existovat bude. A že většina lidí jde do politiky proto, aby si s využitím nabytého postavení přilepšila. Čest výjimkám, ale raději sdělím, že za více než třicet let blízkého pozorování české politiky jsem jich mnoho nepotkal. Třeba jsem měl smůlu, však jen říkám, co jsem zažil. Jde vždy jen o míru nekalostí, kterých se politik, obzvláště v nejvyšších patrech, dopustit musí, protože pracuje s masami a z masy obvykle pochází, a tento materiál nebývá nakloněn jiným než hmotným radostem.

Proto je pro mě rozhodující míra pokrytectví, kterou ukáže politický subjekt ve chvíli, kdy se provalí další kauza. Šum svistu kolem vyloučení Marka Hrabáče z ANO je v tomto ohledu směšný jako hnutí samo a jeho vůdce. Podle Andreje Babiše je totiž Hrabáčova kauza jediný vážný případ, kdy má člen ANO problémy se zákonem. Pelu nevinnosti má však ve skutečnosti hnutí na sobě míň nežli zasloužilá běhna v okresním hampejzu.

Babiš je už léta obžalovaný společně s další členkou ANO Janou Nagyovou (Mayerovou) za dotační podvod, respektive napomáhání k němu, v kauze Čapí hnízdo. Jakékoliv pochybení dlouhodobě odmítají. V případu bylo státním zástupcem podáno odvolání proti zprošťujícímu rozsudku.

Četné případy padlých babišovců jsou popsány tady. Znovu říkám, nikdo není dokonalý. Jen je to komické, když se vám v politice objeví hnutí, které hlasitě volá, že bude nové, lepší, a pak se zjistí, že je staré, stejné, ne-li horší.

Že to členům a příznivcům ANO nevadí? Odpověď hledejme u klasika: „Kdyby mně to můj pan lajtnant poručil, sežral bych to (co vykadí) dle rozkazu, ale nesměl bych v tom najít vlas, to si strašně ekluju, to by se mi udělalo hned špatně.“

Je tam vlas? Není. Není vlas, není problém.

Výběr článků

Načítám