Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Na realitě přece nezáleží

Při povrchním pohledu na český virtuální prostor těchto dnů se nelze zbavit dojmu, že stát řídí zhůvěřilí, hamižní jedinci. Paní prezidentová natahuje ruce po státních penězích, aby se mohla kochat přepychem na úkor chudého pracujícího lidu. Politici roní sliny, když se nemohou dočkat, až si sami přidají a budou se místo šampusu, který si lijou do van na úkor našich lidí, koupat v prachách.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Buší do toho opoziční politici. Téma ochotně rozfoukává značné množství médií. Vyprávěný příběh se těší velké pozornosti v řadách konzumentů podobných zvěstí. Vždyť prezident s prezidentovou, premiér a další politická třída jsou pro tyto příjemce jasnými parazity, kteří berou nekřesťanské peníze místo toho, aby je dali jim, kteří smrdí grošem od nevidím do nevidím.

Jaká je realita? No dovolte, realita je přece to, co říká občanům paní Pávová Schillerová. To je ta, která utratila z eráru dva miliony na focení své drahocenné osoby? Ano, je. Ale nevadí. Je to v jádru hodná ženská a ještě řekněte, že s těmi prachy pro prezidentovou a politiky nemá pravdu!

Má, nebo nemá? Asi by bylo správné vyslechnout i ty, kterých se to týká.

Co říká premiér? To, co je realitou. Kritizované zvyšování platů politiků sám odmítá. Ale nařídil ho Ústavní soud. Že se pochybuje o tom, jestli to platí nejen pro soudce, ale také pro politiky? Fiala slibuje, že si s tím poradí. Uvidíme jak.

Co říká prezident? To si ostatně můžete poslechnout sami.

Hned to vypadá jinak, že ano? Stačilo nebýt líný a vyhledat stanoviska druhé strany, ne se radostně oddávat lichotivému pocitu, že ti nahoře jsou samí hajzlíci a já jsem ten chudák občan, kterého každý odírá a se kterým to myslí dobře jenom pan Babiš, pan Okamura, pánové Havlíčkové a soudružka Konečná.

Lidstvo má cenu především díky géniům, kteří se čas od času vyvýší nad hladinou jeho průměrnosti. Jonathan Swift vydal své Gulliverovy cesty téměř před 300 lety. Ale génius není připoután k své době. Jahuové, tedy nejhorší odrůda lidského pokolení, byli za něj a zdárně pokračují. A dávno před vznikem pánů Babišů, Okamurů, Havlíčků a soudružek Konečných popsal i je v podobě Jahuů nebezpečnějších než řadoví jedinci.

Když rozumní koňové Hvajninimové nechtěli Gullivera jako chytrého příslušníka Jahuů, zdůvodnili to takto: „Protože prý mám nádavkem k přirozené zvrhlosti těch zvířat jakési zárodky rozumu, projevili obavu, abych snad ty Jahuy, kteří jsou už od přirozenosti draví a štítí se práce, nezvábil do lesnatých a hornatých končin země a nevodil je v noci v zástupech hubit hvajninimský dobytek.“

Vodí je v zástupech. Swift byl génius.

Související témata:

Výběr článků

Načítám