Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Maďarsko a Slovensko, náš vzor?

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko vykázal ze sálu opoziční poslankyni Lucii Plavákovou, protože se mu nelíbily nálepky na jejím počítači. Především ho pobouřila duha. Je totiž přecitlivělý na LGBT. Poslankyni vyzval, aby nálepky odstranila, nebo je překryla. Když tak neučinila, Danko ji vykázal ze sálu, což by znamenalo neomluvenou neúčast na zasedání.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

To se později ve stejném parlamentu opakovalo za jiného předsedajícího, ale stále s touž poslankyní. A to ještě má štěstí, že není v Rusku. Tam by jí hrozila pokuta až do výše 800 000 rublů, což je přibližně 190 000 českých korun, anebo na Slovensku by to dělalo 7600 eur. Současná vládnoucí vrstva na Slovensku k Rusku hledí se slzou dojetí v oku, takže poslankyně vyvázla včas, než se to zpřísní.

Jenže Kreml okamžitou emigraci občanů Slovenska a Maďarska do Ruska nepovolil, protože v těchto zemích podle něj už platí hodnoty russkogo mira. Na rozdíl od spousty jiných zemí, kde stále platí západní normy. Je mezi nimi také Česko a z těchto států, které Kreml označil za nepřátelské, mohou zájemci odjet na trvalý pobyt do Ruské federace ihned.

Bůhví, proč se nikdo nehrne. Místo toho zaznívají, i v České televizi, hlasy, že Putinovi by se měl dát kus Moravy, aby byl klid. To je ozvěna spříznění s Maďarskem, kde Orbánův poradce oznámil, že by se jeho země ruské okupaci nebránila. Bodejť by se bránila, když ji Kreml už teď uznal jako součást russkogo mira!

Jen bokem utrousím poznámku pro natěšence na život ve smradu ruské onuce: jak se asi ekonomicky vede Orbánovým a Ficovým šikům, pomohl jim Putin k lepší životní úrovni? No jen se podívejte. Pak pokračujte v kvílení na adresu Fialovy vlády.

Tato vláda přitom už nebude, co bývala. V jakém smyslu? I na to bude třeba se za nějaký čas podívat. Piráti prohlásili, že v ní nezůstanou. Petr Fiala se nově rozčiluje na veřejnosti. Lidé, kteří nechtějí, aby se tady koncem příštího roku stala politickou úřední řečí slovenština říznutá maďarštinou s podporou ruštiny, jsou, jak lze soudit z veřejných reakcí, v rozpacích a nevědí, jak se mají voličsky zachovat.

Právě proběhlé krajské volby přivedly k moci na pár místech koalice, které ukazují na východ, přičemž u některých členů nelze vyloučit, že určují směr vztyčenou pravicí. Pokud se politici, kteří deklarují opačné zájmy, a voliči, kteří jsou těchto zájmů nositeli, včas nezorientují, co dál, nastane okamžik, kdy každý bude moci vyzkoušet, jak se zachová po nástupu nové normalizace.

Očima Saši Mitrofanova: Kultura v Rusku bude tradiční, i kdyby Shamani padali

Očima Saši Mitrofanova

Výběr článků

Načítám