Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lokajští plebejci útočí

A kdyby bylo předmětů s haknkrajcem víc, mohl by být výsledek koalice Přísaha a Motoristé v evropských volbách ještě lepší! Kdo dokáže tomuto předpokladu oponovat, když jen pár předmětů s nacistickými symboly vyneslo takový zisk? Evidentně je tento trend Turkovým voličům když ne přímo sympatický, tak přinejmenším blízký.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Možná i proto jsem ihned po vyhlášení volebních výsledků v neděli pozdě večer zaznamenal ve veřejném prostoru projevy šoku, zklamání, zoufalství, ruce svěšené do klína a pláč nad tím, v jaké že to zemi doopravdy dotyčný/á žije.

Ale proč to všechno? Vždyť se takové výsledky daly předpokládat. Ještě ty volby dopadly na poměry docela dobře.

Možná po nich spadnou dalším spoluobčanům, kteří stále živili iluze, že česká společnost je jaksi přirozeně prodemokratická, růžové brýle z očí. Již jsem mnohokrát psal, že lepší definici než ta, kterou svého času představil současný ministr školství Mikuláš Bek, neznám. Určil dva druhy plebejství, které má v sobě česká společnost, která je plebejská z vůle dějin a jiná být nedokáže.

EXPRESS NOVINEK: Jak číst výsledky eurovoleb

Podcasty a pořady

„První z nich je plebejství lokajské, které se sklání před vrchnostmi či despociemi, ať již se historicky objevily na západ či východ od nás. Svoji servilitu vůči silnějším pak lokajství kompenzuje pohrdáním slabšími či odlišnými, ať již to byli v minulosti Židé nebo dnes uprchlíci a migranti. Toto lokajské plebejství pak s chutí nedodržuje a obchází společenská pravidla či zákony, když se nikdo nedívá nebo je zaručena beztrestnost.

Naše české plebejství ale má i druhou stránku, jíž je plebejství svobodné, které se osvobodilo prací a vzděláním. To ztělesňují životní příběhy osobností, jako byli František Palacký, František Rieger nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Plebejství hrdé, sebevědomé, otevřené a také připravené pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje.“ Tolik Mikuláš Bek.

Lokajští plebejci jsou prostě v útoku a tentokrát měli navrch. I přesto má SPOLU nečekaně dobrý výsledek. Horší je vyhlídka do sněmovních voleb.

Zbytek pětikoalice se totiž nevyznamenal. Zároveň je tady momentálně spousta demokratických voličů, kteří raději zůstanou doma, než by volili SPOLU, protože je tam ODS. Opět to naráží na romantickou představu, že se má volit pouze „srdcem“. A že se nesmí volit menší zlo. To je legitimní pozice. Vede ovšem k vítězství většího zla.

Zvláště v situaci, kdy Kreml může mít oprávněnou radost z podílu svých skrytých a otevřených stoupenců v české společnosti. Výsledky ANO, Motoristů a komunistů ukázaly, že jejich voliči jsou na případnou okupaci připraveni. I kdyby to bylo pro některé z nich nad jejich chápání.

Očima Saši Mitrofanova: A nikdy jinak

Komentáře

Výběr článků

Načítám