Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lenin není v Ječný, ale v hlavách

Vladimir Iljič Lenin měl rád kočky, české pivo a švestkové knedlíky. Taky si zamiloval Prahu, když v roce 1912 zasedal v Lidovém domě. Lenin založil stát dělníků a rolníků. A nakonec je v Ječný!

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Trička a hrnečky s Leninem nebo srpem a kladivem vedle zboží s logy Stačilo! či KSČM nabízí e-shop, na který vede odkaz z oficiálních stránek Stačilo!. Obchod provozuje společnost Futura, v jejímž vedení jsou přední členové KSČM. Šéfka Stačilo! a komunistů Kateřina Konečná to odmítla komentovat.

„Lenin je in“, píše e-shop k tričku či hrnečku s Leninem. Kdo je tady v čem in a z čeho je out?

Lenin byl mimořádný jedinec. Nebojoval proti tupé, ale obrovské síle méně schopných a o to agresivnějších členů společnosti, nýbrž opanoval tuto sílu a učinil z ní svou rudou gardu, která nehledě na zločiny proti lidskosti mu pomohla, aby splnil sen, kterým bylo zničení nenávistného režimu, který zabil jeho bratra, a získání moci nad lidmi, kteří nepatřili k jeho tlupě a které nenáviděl.

Očima Saši Mitrofanova: Vrazi učí ruské děti, jak být správný vlastenec

Očima Saši Mitrofanova

V Leninově státě si žili dobře jen privilegovaní, především špičky komunistické strany, a pak ti, kteří sloužili coby vitrína socialistického blahobytu. Je legrační, že jeden z Leninových nástupců, Nikita Chruščov, vzpomínal, že před říjnem 1917 se měl jako dělník hmotně líp než průměrný dělník za sovětské moci. O novodobých nevolnících v podobě kolchozníků, kteří nedostávali za práci peníze a nesměli se hnout ze svého kolchozu bez povolení, darmo mluvit.

Kdo dnes opěvuje tehdejší dobu? Jednak staří beneficienti komunistického režimu, kteří byli za KSČ něco a teď jsou bezvýznamnými penzisty nad hrobem. Jednak mladí s mozkem na pauze, kteří věří, že za komunistů bylo líp a že krásnou myšlenku zkazili nevhodní vykonavatelé. A pak politici, kteří využívají tyto skupiny jako humus pro svoje ambice.

In jsou ve světě, kde je hlavním nástrojem násilí. Out jsou ze světa, kde jde o schopnosti a svobodu.

A že Stačilo! nemá s KSČ nic společného? Putin taky Lenina veřejně nenávidí. Putin miluje psy a je jako divý po českém pivu. Když odjížděl v Praze na letiště po návštěvě Václava Klause, který okamžitě přepnul do ruštiny, nechal kolonu zastavit u hospody a šlo se na pivečko. Je totiž v Česku lepší než doma.

Náhoda? Nemyslím si. Lenin i Putin jsou bratři v triku, pokud jde o vládu Ruska nad světem. Komunisté, ať už jsou v jakémkoli triku, jsou jejich oddaní služebníci. A Lenin není v Ječný. Je v hlavách lúzrů a hochštaplerů.

Očima Saši Mitrofanova: Česká košile a ruský kabát

Komentáře

Výběr článků

Načítám