Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kdo křičí „chyťte zloděje“

Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) zvítězila v nedělních zemských volbách v Durynsku se ziskem 32,8 procenta. V Sasku se ziskem 30,6 procenta zůstala na druhém místě, vyplývá z předběžných výsledků.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

V médiích se tato zpráva doprovodila dovětkem, že šlo o první výrazné vítězství krajní pravice od Hitlerových dob. Ponechme stranou otázku, zda byla NSDAP pravicová, nebo levicová. Doložené bez jakýchkoli pochybností je, že vítězové současných krajských voleb hned za českou hranicí se k nacistické minulosti své země nestaví až tak odmítavě.

V české politice na výsledek těchto voleb zareagoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Je multikulturalismus opravdu utopickým cílem, kterého se logicky nemohlo dosáhnout? Jinými slovy nastala někde v Evropě situace, kdy migranti z jiných civilizačních okruhů a kultur ochotně přistoupili na dodržování pravidel a zvyků, které platí v zemi, do níž přišli? Ano, část těchto lidí se skutečně tímto způsobem zachovala a přispívá k vývoji země, která se stala také jejich zemí. Ale…

Pozorujeme Švédsko, kde máme část rodiny. Vývoj je fatální. Agresivní muslimové stále častěji odmítají respektovat, že nežijí někde na Blízkém východě, a svoje pořádky vnucují původním obyvatelům. Vedle toho roste násilí přistěhovaleckých gangů. Místní levice zastoupená především sociálními demokraty, jež stála u rozhodnutí udělat ze země eldorádo příchozích, kteří se nechtějí integrovat, však pokračuje v hájení těchto jedinců. Komu není rady, tomu není pomoci.

Má tedy ministr Blažek pravdu? Ohledně zkrachovalého multikulturalismu na Západě určitě. A v ostatním?

V Česku problém s migranty není. Prostě neexistuje. Dále. Liberálové a levice, to není jedno a totéž. To je, jako kdyby Blažek říkal, že SOCDEM a TOP 09 je stejná partaj. Zdali hraje hlavní roli ve výsledcích voleb ve východních oblastech Německa přítomnost migrantů, nechť zhodnotí odborníci. Co je tam v každém případě mimořádně silné, je dědictví NDR a současná orientace na Rusko.

Kdo u nás před časem jednal protiprávně a nakonec vyhověl Putinovým orgánům činným v trestním řízení? Jistý Pavel Blažek. Jakou funkci tento muž zrovna zastával? Považte, byl ministrem spravedlnosti. Jeho tehdejší vládní kolega Miroslav Kalousek podnikl extraordinární, leč marné kroky, aby k jednání českého ministra ve prospěch Moskvy nedošlo.

Po čase se opět stal Blažek ministrem spravedlnosti. Proslul blízkými styky s přítelem Moskvy Milošem Zemanem a ještě větším přítelem Martinem Nejedlým. Teď bije na poplach před liberály. Zní to jako překlad skřeků z kremelské televize. A přísloví Zloděj křičí, chyťte zloděje existuje jak v češtině, tak v ruštině.

Výběr článků

Načítám