Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Důvěřuj, ale prověřuj

Severokorejští školáci se učí, že milovaný vůdce Kim Čong-il se narodil v půlce 40. let na utajené základně korejských partyzánů na hoře Päktusan a začal bojovat proti utlačovatelům hned poté, co se naučil chodit. Ve skutečnosti se narodil na vojenské základně u sovětského Chabarovsku a jmenoval se Jura.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale severokorejské děti se učí něco jiného. Také to, že v okamžiku, kdy byl někdejší Jura, později Kim Čong-il prohlášen za nového vůdce, byly na neexistující partyzánské základně najednou objeveny nápisy, které údajně pocházely z okamžiku narození zmíněného činitele.

Severokorejci museli povinně uvěřit, že partyzáni vyryli do kůry stromů 210 nápisů, které zněly například „Koreo, raduj se! Veliké Slunce se narodilo!“ nebo „Ó, Řídící hvězdo, následníku Vojevůdce Kima!“ (Z knihy profesora soulské univerzity Kookmin Andreje Laňkova Na sever od 38. rovnoběžky.)

Což o to, se čtyřletým vůdcem na barikádách máme také zkušenosti. Co ale nemáme, jsou příklady ze školní matiky: „Tři vojáci Korejské lidové armády zabili 30 amerických vojáků. Kolik amerických vojáků zabil každý korejský voják, jestliže to bylo stejné množství nepřátel?“

Toto vymývání mozků trvá po generace. Není divu, v jakém stavu se pak nacházejí mozky takto trefených jedinců. U nás to naštěstí není. U nás byl pouze prezident, který prohlásil, že premiéra lze odstranit pomocí kalašnikova, pak upraveným kalašnikovem s nápisem Na novináře radostně mával a také řekl reálnému vrahovi politických oponentů, že novináře je třeba likvidovat.

Jen okrajově, ale přece jen s tím mám osobní zkušenost. Proto pro mě nebylo ani šokující, ani nečekané to, co se stalo ve středu na Slovensku, kdy byl postřelen premiér Robert Fico. Kéž z toho vyvázne s co nejmenšími zdravotními následky. Problém ale nevznikl ve středu ani jen na Slovensku a nezmizí ani v pátek, ani mnoho stovek pátků dopředu.

O severokorejských bludech, které vládnou masami, jsem se nezmínil náhodou. Když budete do hlav, které beztak nejsou přírodou připraveny na složitější myšlení, vehementně nalévat močůvku, dříve či později zavládne šílený puch.

Je věcí Slováků, jak svou situaci vyřeší. Vždyť vznikla mimo jiné z této nalévárny.

A pokračování bylo ve stejném duchu.

U nás zazněly výzvy ke vzájemné toleranci a nedopuštění toho, co se děje na Slovensku. To je bezesporu správný apel. Jen nesmíme zapomínat, kdo chrlí nenávist. I ve Sněmovně. Kdo přinesl šibenici na demonstraci. Kdo vyhrožuje smrtí politikům.

Ve vztahu k této části společnosti proto platí přinejmenším to, co říkal Reagan Gorbačovovi: „Důvěřuj, ale prověřuj.“

Výběr článků

Načítám