Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Do počtu, ale nezbytní

Ať bude novým předsedou KDU-ČSL kdokoli, koalici Spolu to nejspíš neovlivní, zní od lidovců. Hlasy, které volají po konci partnerství s ODS a TOP 09, jsou v menšině, přestože v době jeho trvání lidovci spadli z hraniční pětiprocentní podpory voličů na polovinu. Jenže odmítnout Spolu je pro ně teď jako nepřijmout poslední vstupenku do sněmovny.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tyto detaily z KDU-ČSL se mohli dozvědět čtenáři Novinek. Proč by měla být této straně, jejíž hvězdné časy jsou minulostí, věnována pozornost až na rozbor, kdo z kandidátů na předsedu souhlasí s pokračováním koalice Spolu a kdo je proti?

Téměř všichni znají film Sedm statečných. Vesnici trápí bezskrupulózní bandité. Vesničani trpí, ale nejsou s to se vyznavačům lopatkové teorie, tedy v tomto případě puškové, postavit. Jednak neví, jak by to mohli udělat, jednak to jednoduše neumí, protože po generace žili v přikrčené poloze a vzdali se každému, kdo měl drzé čelo a kvér k tomu.

Jak to bylo dál, může každý, kdo film viděl, vyprávět sám. Ne že by dobro zvítězilo beze ztrát, ale na konci je naděje, že kdyby přišli noví zloduchové, dokážou se vesničané po prodělaném výcviku a naučení bojem ubránit sami, bez sedmi nebo kolika statečných.

Teď bude následovat pád z výšky romantického příběhu na naši hříšnou zem. Jak by se zeptalo za dnešních okolností mluvící dítě z Trháku: „Paní učitelko (dnes už jsou soudružky jenom ve Stačilo!), je pan Fiala Yul Brynner?“

Odpověď zná každý duchem přítomný občan ČR. Ne, Petr Fiala není Yul Brynner. Jasná věc proč ne. Není holohlavý!

Okolnosti však přivály právě Fialu do role, kterou ve filmu zahrál Brynner. Protože je tady podobná situace, která žádné pochybnosti nevyvolává. Musí bránit chytré, pracovité a schopné lidi v Česku před nájezdem tlupy vedené Andrejem Babišem, Tomiem Okamurou a dalšími dárečky.

Ve filmovém příběhu sedm statečných pozvání vesničanů vyslechnout nemuselo. Ostatně po vykonání své práce odešli přeživší, až na toho mladíka, zase o dům dál. Fiala a ti, které do své pětky přizval, jsou zde doma a na stavu vesnice zvané Česko jim existenčně záleží. Na rozdíl od kápa druhé strany zámky v cizině nevlastní.

Do své party může zařadit Fiala, který samozřejmě není Brynner, ale lepší stejně nemáme, jen ty, které mu dům dal. Lidovci jsou mezi nimi také, byť v jejich současném stavu opravdu jenom do počtu. Jsou ale v partě nezbytní. Jiří Čunek coby předseda by je převelel na druhou stranu, protože je dlouholetý kámoš tamního kápa.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám