Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dárek k narozkám

To by bylo, kdyby sluníčko svítilo, ale nepálilo, my bychom seděli venku, popíjeli bychom pivko nebo kafíčko anebo vínečko, jak by kdo chtěl, a svět by byl docela fajn. Ale oni zase střílí, vraždí, znásilňují, ničí… Kdo – oni? A jak se to týká nás?

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

To, co můžeme vidět přes půldruhého roku na Ukrajině, se opakuje v Izraeli. Původci obou jatek jsou kámoši. To jen tak na okraj, kdyby to někomu ušlo. A válka proti Izraeli je dárkem k Putinovým narozkám, které byly zrovna v sobotu.

Jen tak pro ilustraci: v neděli zadržela ruská policie u izraelské ambasády v Moskvě Irinu Zavzjanovovou, která zvedla plakát protestující proti terorismu. Bude obviněna z diskreditace ruské armády.

V českém mediálním prostředí a na sítích se hodně píše o izraelské situaci. Nevyznám se v ní. Zapojil jsem však metodu obvyklou v podobných případech. Snažím se zjistit, co si myslí lidé v zemi, která je dějištěm. A pak se snažím pochopit, co může toto dění znamenat pro nás.

Vím, že sedm hodin sledování speciálu izraelské televize 9. kanál neznamená, že jsem se stal znalcem prostředí. To mě ani nenapadne. Ale narativy, úvahy a tendence přítomné v dnešní izraelské společnosti byly z tohoto komentovaného vysílání zřejmé. Vypíchnu to, co ty lidi spojovalo: byl to šok, že veškeré úsilí vyřešit palestinský problém mírovou cestou se ukázalo být beznadějným sněním idealistů.

Nejkrajnější výroky kreslily obraz světa, v němž je Izrael obklopen nepřátelskou, nekompatibilní civilizací, která – v případě Hamásu – má za cíl zničení civilizace, k níž patří židovský stát. Proto má být odpovědí fyzická likvidace – jednou provždy.

Dárkem k narozkám Vladimira Putina byl útok Hamásu proto, že ruský prezident otevřeně a opakovaně žádá vybudování nového světového řádu, v němž nebudou platit pravidla ani zákony naší civilizace. Kdo nevěří, ať si poslechne čtvrteční projev muže, který vystupoval jako Vladimir Putin, na Valdajském fóru v Soči. Tento muž se posměšně zeptal, když mluvil o zástupcích demokratického světa: „Kdo to vůbec je?“

Kafíčko, pivko nebo vínko vypité v klidu nás věru nečeká. Anebo čeká, ale ty, kteří budou svolní žít za jiného světového řádu, v němž budou tvrdit muziku Putinovo Rusko, komunistická Čína, tmářský Írán či jeho klient Hamás.

Toto všechno je hrozná otrava, co bych vám povídal. Zvláště když ten jiný světový řád má své agenty také mezi námi a tu a tam většina nostalgiků a lenochodů dostává tyto agenty demokraticky k moci.

Souhlasím ale s myšlenkou uživatele platformy X (dříve Twitteru) Františka Němečka:

Výběr článků

Načítám