Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: And Now for Something Completely Different

Lidé se dělí na tři skupiny. Jedni znají a milují Monty Pythony, druzí znají a nesnáší Monty Pythony, třetí nevědí, kdo to je. Pro první skupinu, a vlastně i pro druhou skupinu, je zbytečné vysvětlovat titulek dnešních Očí. Pro třetí skupinu je to zbytečné tuplem. Jim je to fuk.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jaké je tedy téma dnešní úvahy, musí být pro ty, kterých se to týká, neboli v řeči zmíněných géniů též to whom it may concern, nad slunce jasné. Třetí skupině přece jen dlužím vysvětlení. Bude to o tom, že vysmívat se můžete úplně všemu. A dokonce se vysmívat musíte. Především hlouposti, která je integrální součástí lidského života.

Toto téma jsem si zvolil proto, že se zase ozývají smrtelně vážné výzvy ke sjednocení a vzájemné úctě. Nic proti tomu, jedná-li se o dodržování zákonů a práv daných občanům Ústavou ČR. Úctu si ale musíte zasloužit, holenkové!

Zpátky k Monty Pythonům. Nic pro ně nebylo svaté. Dělnická třída ani nejvyšší kruhy, politici ani ženy v důchodovém věku. A ani profesionální sportovci či Ježíš Kristus. Tyto skeče budiž příkladem. A jedno z nejlepších děl světové kinematografie nezná pouze ten, který neví, co dobrého nám dali Římané.

Každý, kdo má paměť, je však pln vděčnosti za dva jiné génie, které nám dalo Slovensko ještě v rámci společného státu.

Milan Lasica a Július Satinský, jak uvádí Wikipédia, „sa stali zakladateľmi moderného slovenského humoru, ktorý sa odpútal od typu zábavného ľudového rozprávačstva a priklonil sa k intelektuálnemu satirickému nazeraniu na svet“.

Měli s komunistickými vládci té doby potíže. Vždyť se vysmívali hlouposti pracujících! A dokonce inženierov!

Dnešní volání po přehnané úctě k hlupákům, kteří se vůbec netají tím, že hlupáky jsou, a dokonce to všemožně zdůrazňují a křičí o tom za použití všech moderních technologií, je ze stejného kadlubu jako komunistické praskající žilky kvůli satiře na blbé pracující.

Prosím vás pěkně. Jak je možné nevysmát se této paní s tygrem (pamětníky, což ona ale není, hned napadne, že to je proslulý „papírový tygr amerického imperialismu)?

Nebo téhle národní pěvkyni, která sice neumí cizí jazyky, ale dere se do Evropského parlamentu?

Nemluvě o tomto křepkém stvoření, které dělá do politiky. Jo, Putin prý dělá do kufříku.

Janu Werichovi se připisují slova: „Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství.“ Můžete se mu ale vysmát.

Výběr článků

Načítám