Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Výjimečné americké prezidentské volby – Alex Švamberk

Joe Biden ukázal svou velikost, když se rozhodl nekandidovat na post amerického prezidenta. Trochu pozdě, ale ne nadarmo se říká „pozdě, ale přece“. Ono není snadné odejít v pravou chvíli, což ukazují i případy mnoha vrcholových sportovců.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Lidé jako papež Benedikt XVI. jsou skutečnou výjimkou, u Josefa Ratzingera to umocňuje fakt, že papež zůstává na stolci až do chvíle, kdy si ho nejvyšší povolá k sobě. Ale ono se i u amerického prezidenta čeká, že svůj post bude obhajovat. Ti, kteří to neudělali, se dají spočítat na prstech.

Asi by bylo lepší, kdyby Biden své rozhodnutí neobhajovat křeslo prezidenta dal najevo koncem loňského roku, aby se kandidát demokratů do prezidentských voleb vybral v regulérních primárkách. Na Bidenovu obhajobu je však nutno říci, že i když se sám označoval za přechodné řešení, moc výrazných postav usilujících o křeslo v Bílém domě se mezi demokraty neobjevilo, s lupou aby je jeden hledal. Mnozí si také říkali, když Biden Trumpa porazil jednou, dokáže to i podruhé, ale americký prezident si nakonec uvědomil, že se čas nedá zastavit a věk se na něm projevuje stále silněji, což mu také podporovatelé strany dávali silně najevo.

Nyní se rozdávají karty pro novou hru. Zatím není ani jasno, s kým se Trump utká, to se ukáže až po sjezdu demokratů, který se koná od 19. do 22. srpna. Nyní se ovšem za jeho nejpravděpodobnějšího soupeře považuje současná viceprezidentka Kamala Harrisová, které jako možné kandidátce už voliči poslali za jediný den rekordních 81 milionů dolarů. Trump se nyní musí připravit na jiného protivníka. Nyní už nečelí chřadnoucímu Bidenovi, jenž nikdy nebyl velký rétor a kterému už dělalo problémy vybavovat si jména a neplést si je. Kamala Harrisová je bývalá státní zástupkyně a nejvyšší státní zástupkyně v Kalifornii, takže jí promlouvat a deptat soupeře argumenty nedělá potíže. Trumpovi se taky do debaty s ní nechce. Je žena asijskojamajského původu, takže pro ni nebude problém získat si menšiny, na druhou stranu jí právě toto v Americe komplikuje pozici. Na Středozápadě, což je doména Trumpových voličů, pro ni hlasovat nebudou, otázka ale je, jak zaboduje v tzv. nerozhodnutých státech, zejména v rezavém pásu, tedy ve státech, kde kdysi tepalo průmyslové srdce Ameriky, jakou miloval Donald Trump. Dělník, který ztratil práci ve zkrachovalé železárně nebo dole, nemusí věřit bývalé žalobkyni a více se mu budou líbit silácká slova dvojice Trump–Vance, jak se vrátí staré časy.

Podle průzkumů nad Trumpem nevede a mnozí ji považují za snadného soupeře. Trump však už nemůže zdůrazňovat, v jaké je kondici, už nyní mu připomínají, že je vůbec nejstarším kandidátem na amerického prezidenta v historii, který patří do jiné doby. Je dokonce starší než Bill Clinton, který v seděl v Bílém domě od ledna 1993 do ledna 2001 – byť jen o pár měsíců. Zatímco Harrisové teprve táhne na šedesát.

Harrisová může proti nepravomocně odsouzenému Trumpovi využívat to, že byla státní zástupkyní, více jí však může pomoci, když vsadí na obhajobu práva žen na interrupci. To je v USA velmi žhavé téma poté, co byl Nejvyšším soudem zvrácen rozsudek ve sporu Roe vs. Wade, jenž toto právo na federální úrovni precedentně zajišťoval. V roce 2022 za vlády Donalda Trumpa ho jím jmenovaní konzervativní soudci Nejvyššího soudu označili za neústavní, a tím obecné zakotvení práva na potrat padlo. Už v červnu v rozhovoru pro stanici MSNBC Harrisová připomínala, že právo žen rozhodovat o svém těle je ohroženo, když bude Trump zvolen. Rád by prý podepsal zákaz interrupcí v celých Spojených státech. Trump si svým odmítáním tohoto ženského práva zajišťoval podporu evangelikálů, pro které jde o klíčovou otázku. Ovšem jde proti většímu proudu, protože 63 procent Američanů si podle průzkumu myslí, že by měly být interrupce legální ve většině případů, a 83 procent v některých případech. Před dvěma lety jsem na vlastní oči viděl, jak ve volbách ve Fort Worthu v tradičně republikánském Texasu šlo volit hodně žen – a mnohé přiznaly, že volily demokraty právě kvůli ženským právům.

Otázka také je, koho si Kamala Harrisová – pokud se stane kandidátkou – vybere na post viceprezidenta. Možností je dost, ale chybí tam nějaké jméno, které by bylo obecně známé a přitáhlo by celonárodně další voliče. Ministr dopravy Pete Buttigieg je sice dobrý rétor, ale je otázka, nakolik je v USA obecně přijatelný kvůli své otevřené homosexuální orientaci. Podobně jako středový Josh Shapiro je však mediálně méně známý. Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová je úspěšná a schopná politička, ovšem slabinou takového tandemu by bylo, že obě jsou ženy.

Problémem demokratů, a vlastně celé americké politiky, je to, že negenerují dost dobrých a nadějných jmen, aby generační obměna na americké politické scéně byla plynulá a nekandidovaly by živoucí fosilie.

Americké prezidentské volby ještě budou setsakra zajímavé, a to už máme za sebou kromě odstoupení jednoho ze dvou hlavních kandidátů neúspěšný atentát na druhého.

Výběr článků

Načítám