Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trumpova volba Vance – Alex Švamberk

Rozhodnutí Donalda Trumpa vybrat si jako svého potenciálního viceprezidenta J. D. Vance znepokojilo Ukrajinu, Evropu i americké bezpečnostní experty. Senátor na republikánském sjezdu řekl, že „děti se nebudou posílat do války“.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Mimo sloganu o dětech ve válce už dříve prohlásil, že není v americkém zájmu financovat nekonečnou válku na Ukrajině a že se Ukrajina bude muset vzdát části svého území, což jistě s potěšením zaznamenali v Moskvě. Byl také proti schválení další vojenské pomoci Ukrajině.

Vance se přitom nejeví jako nějaká loutka Kremlu. Prohlásil, že Rusko nemůže vyhrát, a snaží se zablokovat prodej zbrojařské divize společnosti Vista Outdoor zahrnující i firmy Remington a Federal skupině Czechoslovak Group s odkazem na její údajné vazby na Rusko. Patriot Vance je přesvědčen, že takové firmy nesmějí skončit v zahraničním vlastnictví, výroba má zůstat v USA a podniky v amerických rukou. Proto tak brojí proti Číně i proti elektromobilitě, které je závislá na čínských komponentech.

Jako izolacionista nechce vydávat peníze na válku někde daleko. Má pocit, že Amerika na své spojence doplácí, když jim zajišťuje bezpečnost. Ne že by toho někteří nevyužívali a nesázeli na to, že za mořem je strýček Sam, který přispěchá na pomoc. Vance by však neměl zapomínat, jak zdánlivě výhodné dohody o rozdělení moci končí. V roce 1905 se Spojené státy domluvily s Japonskem v Taft-Kacurově memorandu, že když mu nechají volnou ruku v Koreji, Tokio se nebude vměšovat do situace na Filipínách. Japonci toho využili, Koreu za pár let anektovali a v roce 1941 napadli současně s Pearl Harborem i Filipíny.

O tom, koho si Trump vybere jako viceprezidenta, se dlouho spekulovalo, jde o druhého nejmocnějšího člověka. Sice zůstává ve stínu prezidenta, ale může taky nastat situace, kdy do Bílého domu usedne sám, což je u starých kandidátů přece jen pravděpodobnější. Trump je sice mladší než Biden, ale žádný mladík to taky není.

Jméno viceprezidenta je také vzkazem voličům, kteří mohou mít k samotnému kandidátovi výhrady, nebo je dost neoslovuje, ale vhodně vybraný zástupce je může přesvědčit, aby šli k volbám. Ne náhodou si Joe Biden si vybral Kamalu Harrisovou – ukázal, že klade důraz na rovnost pohlaví i ras. I Obama svého času sáhl po Bidenovi, aby uklidnil tradiční demokratické voliče, že se pod jeho vedením země ani strana nezpronevěří svým ideálům. Totéž udělal před osmi lety i Trump, když si vybral Mikea Pence, který, jak připomněl server Defense One, představoval klasického reaganovského republikána. Oslovil tak tradiční republikánské voliče. To ale Vance rozhodně neudělá.

Proč si ho Trump vybral, když jde notabene o člověka, který byl ještě před pár lety k Trumpovi nesmlouvavě kritický? Před devíti lety varoval, že by se Trump mohl stát „Hitlerem Ameriky“, že jeho vítězství by bylo morální katastrofou, protože je totálně zkorumpovaný. Vytýkal mu, že představuje jen drogu mající oblbnout střední třídu.

Trumpa nazýval Hitlerem. Kandidátem na viceprezidenta USA je kritik české zbrojovky

Volby

V bibli se píše, že jedna napravená ovečka je cennější než 99 takových, které jednají správně a nemusejí činit pokání, a Vance si usilovně sypal popel na hlavu, jak se mýlil. To jistě ješitného Trumpa těšilo, i když by tak učinil každý hochštapler, jenž by měl šanci stát se americkým viceprezidentem.

Jsou oblasti, kde může senátor za Ohio Vance bodovat. Pochází z takzvaného rezavého pásu, ze států, které kdysi představovaly ocelové srdce USA, ale po konci těžkého průmyslu upadají. Opakovaně zdůrazňoval ve svém projevu na republikánském sjezdu, že nikdy nezapomene, odkud je. Navíc je selfmademan, jeho matka byla závislá, vychovávali ho prarodiče, ale on se přesto stal právníkem a úspěšným investorem. Své zkušenosti sepsal v romantizujících memoárech o svém úspěchu Hillbilly Elegy. V oblasti rezavého pásu má větší šanci zaujmout voliče než Trump - bohatý synek úspěšného realitního magnáta.

Má však ještě jednu přednost. I když konvertoval ke katolické víře a prožil období, kdy byl ateistou, pochází z přísného evangelikálního prostředí. Srdce a hlasy katolíků zřejmě Trumpovi nepřinese, katolíkem je i Biden, ale Trump hodně sází právě na podporu evangelikálů, jimž nadbíhá svým bojem proti potratům. Osobně je však pro některé těžko přijatelný, když nenechal žádnou sukni na pokoji a byl tak posedlý dobýváním žen, že si kupoval prostitutky. Poté, co byl nepravomocně odsouzen za pokus umlčet pornoherečku Stormy Daniels, bude pro mnohé evangelikály, a zejména evangelikálky, těžké pro něj hlasovat. Vance je však může přesvědčit, že Trump ví, kde jsou správné hodnoty, i když je sám nedokáže ctít. Uvidíme, jestli mu to vyjde.

Kandidát na viceprezidenta Vance v projevu zkritizoval Bidena i Čínu

Volby USA

Výběr článků

Načítám