Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trapné lidovecké tanečky okolo vína – Alex Švamberk

Lidovci opět odmítají zdanit tiché víno. Ostatní koaliční partneři přitom jsou pro to, aby podléhalo spotřební dani jako veškeré ostatní alkoholické nápoje. Nakonec se jim podařilo lidovce přesvědčit, ti však cukli, jakmile se jim naskytla první příležitost.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Zdanit tiché víno se nyní nemá, protože pomrzly vinice. Ministr zemědělství Marek Výborný tvrdí, že byla daň pro vinaře likvidační. Jejich situace je skutečně špatná, ovšem na vině není případná daň, ale jako v případě stejně postižených sadařů a ovocnářů samotné mrazy. A to mají vinaři ještě tu výhodu, že si mohou svou úrodu pojistit, i když draze. U některého ovoce nejde ani to.

Tiché víno, ať se na mne nikdo nezlobí, není produkt, bez něhož se nedá žít. Není to chléb nebo brambory či léky. Dá se snadno dovézt, na světovém trhu ho není nedostatek. Nebude sice české, ale upřímně řečeno, i když se kvalita českého a moravského vína v posledních dvou dekádách výrazně zlepšila, nejde o unikátní produkt.

Žádná z námitek vinařů neobstojí kromě jediné – že budou mít s evidencí více byrokratické práce. Pokud se tiché víno zdaní, nebude jejich produkt znevýhodněn, i když ve většině sousedních zemí tato daň není. Zdaněná budou i dovážená vína, která navíc na trhu převažují, takže není důvod zahraničním vinařům ulevovat.

Zdanění tichého vína ve Sněmovně narazí. K odporu lidovců se přidala opozice

Ekonomika

Přesně stejně by mohli protestovat majitelé minipivovarů, kteří také musejí svou produkci danit a upřímně řečeno, pivo je více národním nápojem než víno, byť i to se tady pěstuje od středověku.

V zahraniční konkurenci však neuspěly ani jiné tradiční obory, naposled to pocítili skláři, a žádný výjimky se pro ně nedělaly. Už předtím levný a méně kvalitní textil z Asie vedl ke konci tuzemských textilek, byť i to byl tradiční obor. Tyto obory přitom zaměstnávaly více lidí. Měli smůlu, jako ji nyní mohou mít vinaři.

V době rozpočtové odpovědnosti nelze ustupovat malé a hlučné skupině, i když přínos do rozpočtu by byl jen v řádu několika miliard, uvádí se asi čtyři až pět. Ovšem je to nutné snížit o náklady spojené s výběrem relativně malých částí od velkého počtu subjektů.

Lidovci však jsou s vinařkou lobby spojení, což je dáno už tím, že jejich voličská základna se nachází na jižní Moravě a tam je víno a košty součástí místní kultury. Pomíjím, že dobrému moravskému vínu asi většina lidovců, ale také některých jiných politiků z dalších stran jen těžko odolá.

Lidovci opět torpédují spotřební daň na víno

Ekonomika

To však neznamená, že se vinařské lobby má ustupovat. To by bylo popření politiky rozpočtové odpovědnosti, která je základem současného vládního programu, když by tu byla skupina, na kterou by se úspory nevztahovaly. Tématu se samozřejmě chytila opozice, které tu vidí prostor pro své další zviditelnění a možnost rozklížit koalici. Lidovci by proto měli od nápadu cuknout, neštajfovat se, nebo odejít z vlády a opustit koalici Spolu, se kterou se neshodují i v dalších tématech. To však neudělají, protože si uvědomují, že by to byl jejich konec, sami by se do sněmovny nedostali. Neměli by však okopávat nohy dalším.

Zapomínat se však nemůže ještě na jedno - a tím je problém vysoké spotřeby alkoholu v ČR. Vinaři sice mohou namítat, že se na tom víno až tak nepodílí, ale závislý v nouzi nepohrdne žádným alkoholem. Do kategorie rizikové konzumace spadá 15 až 19 procent dospělých, riziková a škodlivá konzumace alkoholu se týká 1,1 až 1,6 milionu obyvatel.

Problémy s alkoholem má 175 až 230 tisíc lidí, což však má dopady nejen na ně, ale i na jejich blízké. Místo úliteb vinařům by se mělo více bojovat s alkoholismem a vyčlenit část vybrané spotřební daně na alkohol přímo na pomoc závislým, kteří i v případě zájmu se léčit mají čekat, až se uvolní místo v léčebně.

Zoufale pak chybí pomoc pro při relapsu. Žádná okamžitá není, což vede k vysokému počtu recidiv. Nemluvě o tom, že lidé, jejichž blízcí jsou závislí, nebudou schopni podávat v práci očekávané výkony, což všechno jsou dobré důvody, aby se spustil skutečně účinný program omezování pití. To by mohlo ve výsledku přinést do rozpočtu ještě více než samotná daň tichého vína, i když by to nebyly přímo peníze.

Výborný: spotřební daň by znevýhodnila tuzemské vinaře

Ekonomika

Výběr článků

Načítám